hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İğneada

    İğneada
    expand

    Yılın Fosili ödülünü boşuna almadık. Kömüre dayalı termik santrallerin sayısı giderek artıyor. Türkiye kömüre yatırım yapan ülkeler sıralamasında birinci sırayı zorluyor.

    Bu yıl Dünya nın 3 büyük longozundan biri olan İğneada ormanlarına bile termik santral yapılmak istendi. Çevrecilerin ve bölge insanın baskısıyla proje son anda durduruldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şirketin ÇED başvurusunu mevzuata uygun bulmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İğneada su basar ormanları ya da diğer adıyla longoz dünyanın akciğerleri sayılan Amazon ormanlarının küçük bir modeli. Hayvan ve bitki çeşitliliği açısından Avrupa'nın en zengin ormanı.

    Bu ormana paralel Türkiye'nin el değmemiş en uzun kumsalı uzanıyor. Ayrıca Rezve deresinin getirdiği besin kaynakları nedeniyle balık popülasyonu açısından  çok zengin bir bölge.

    Kısacası bir cennet….

    Bu cennete bir nükleer santral kurulması planlanıyordu. Bu tartışılırken bir anda termik santral gündeme geldi. İğneada üzerinde dönen karabulutlar bir anda Trakyalılar'ı ayağa kaldırdı.

    İğneada'nın Ramsar alanı ilan edilmesi için bu sene başvuru yapıldı. 2013 yılının başında Ramsar alanı ilan edilmesi bekleniyor. Ramsar sulak alanların korunması için yapılan bir sözleşme. Türkiye bu sözleşmeyi 1971 yılında imzaladı.

    Termik santral için çalışmalar başlamak üzereyken.Çevre ve Şehircilik Bakanı bu santrale sıcak bakmadığını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şirketin ÇED Başvuru Dosyası mevzuata uygun bulunmadığı gerekçesiyle reddedildi.

    Şirket yetkilileri ÇED başvuru dosyasını revize edip yeniden onay almak için çalışmalarını sürdürüyor. 2013 yılında termik santral konusu daha fazla konuşulacak gibi görünüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow