hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İzmir Nükleer…

    İzmir Nükleer…
    expand

    Avrupalı yeşil şehirler yaratırken biz yeşil şehirleri yok ediyoruz. İzmir de bir döküm atölyesinin bahçesinde nükleer atıkların depolandığı haberi 2012 nin en flaş çevrehaberiydi. Nükleer tesisler daha orta da yokken atıkları gündeme geldi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu olaya mahalline ekipler gönderdi. Bölge karantinaya alındı. Bakın toprak altından neler çıktı…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Radikal Gazetesi İzmir’in Gaziemir İlçesinde bulunan bir kurşun döküm fabrikasında nükleer atık bulunduğunu haberini manşetten yayınladı. Bir anda dikkatler İzmir döndü. Türkiye de nükleer santral yok. Birileri gizlice dışardan nükleer atık getirip buraya dökmüş olabiliri miydi.

    Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (Taek)çıkan haberler üzerine bölgeye ekip gönderdi.

    Aslan Avcı Döküm Atölyesi hurda malzemeleri parçalayan ve eriten bir firma. Firma işlediği hurdalardan geriye kalanı zehirli atıkları yıllarca bahçesine gömmüş. Yaklaşık 2 yıl önce  kapanmış.  Bir müddet sonra toprak bu atığı dışarı kusmaya başlamış.

    Aslında TAEK 2007 yılında burada bir inceleme yapmış ve toprağa gömülü yüksek seviyede radyoaktif atık bulmuş. Bölgenin güvenlik çemberine alınmasını istemiş.

    Ama bu güvenlik çemberi oluşturulmamış.

    TAEK yaptığı araştırmada Europium 152 adlı adlı radyoaktif bir element bulmuş.

    Europium Türkiye de bulunmayan radyoaktif bir element. Buraya nasıl geldiği bilinmiyor. Ancak Nükleer denizaltılarda kontrol çubuğu olarak kullanıldığı biliniyor. Ama buna rağmen nükleer  madde kapsamına girmiyor. Fakat tehlikeli ve bu topraklarda olmaması gereken insan sağlığını tehdit edebilecek radyoaktif bir madde..

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TAEK 2007 yılında da bu bölgenin kontrol altında tutulmasını istemiş ama kimse dinlememiş.

    Toprak şu anda insan sağlığını etkileyecek zehirli kimyasalları dışarı kusmaya devam ediyor.

    Bu atığı taşınması tehlikeli. Taşınma sırasında yüksek oranda radyasyon açığa çıkabilir. Bu nedenle toprağa gömülü ve kontrol altında tutulması en iyi çare olarak görülüyor.Ama aslı önemlisi Europium 152 adlı radyoaktif maddenin Türkiye ye nasıl geldiği ve başka nerelerde olduğu .Bu sorunun cevabı yok..

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow