hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Manisa Jeotermal

    Manisa Jeotermal
    expand

    ABD Sandy ile uğraşırken Türkiye'de önemli bir olay yaşandı. Manisa Alaşehir de bir jeotermel kuyu patladı. 15 futbol sahası büyüklüğünde bir alan yok oldu. Patlamanın gece saatlerinde olması nedeniyle bir facianın eşiğinden dönüldü. Patlayan kuyu aylarca kapatılamadı...

    Türkiye de de İç Ege jeotermal kaynaklar açısından çok zengin bir bölge. Sadece Manisa ilçesinde 200'e yakın jeotermal alan var. Bunların çoğunluğu Alaşehir'de. Kuyuların bir kısmı köylerin yaşam alanlarının içinde.

    Jeotermal kaynaklara ulaşmak için açılan bir kuyu yapılan bir hata nedeniyle patladı. Patlama sonucu 50 metre çapına bir krater meydana geldi. Patlama sonucu kraterden çıkan kızgın çamur 15 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı yıkıp yok etti.
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Patlama 1011 metre derinlikteki kuyuya beklenmedeki bir gaz girişi sonucu meydana geldi. Bunun sonucu yüzeye kontrolsüz sıcak su, buhar ve karbondioksit çıkmaya başladı.İlk etapta çıkan malzemeyi kontrol etmek için kanallar ve depolama havuzları yapıldı. Kuyuyu kapamaya çalıştılar ama olmadı.

    Patlamanın gece olması bir faciayı önledi. Küçük bir yanardağı andıran kuyu günlerce kapatılamadı. Irak savaşı sonrası yanan petrol kuyularını kapatan şirket Türkiye'ye davet edildi. Bu şirketin çalışmaları sonucu kuyu 5 ayda kontrol altına alınabildi.

    Temiz enerji kaynakları da zaman zaman istenmeyen sonuçlar yaratabiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow