hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    FaceID gerçekten güvenli mi?

    FaceID gerçekten güvenli mi
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    Apple’ın iPhone X’i satışa sunmasıyla birlikte bazı soru işaretleri de ortaya çıktı. Bu soru işaretlerinden en önemlisi ise FaceID’nin gerçekte ne kadar güvenli oldu. Malum, insanlar bu sisteme ödeme yöntemlerini emanet edecekler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Apple pazarlama konusunda uzman bir şirket. Son birkaç yıla baktığımızda da bunu net bir şekilde görebiliriz. Zira rakiplerinin yıllar önce kullanmaya başladığı teknolojileri, yeni yeni kullanmaya başlamasına karşın müşterilerini heyecanlandırmayı başarıyor. Daha da ötesi FaceID gibi ne derece güvenli olduğu belli olmayan yeni teknolojileri, geçilmesi imkansız bir savunma hattı gibi önümüze sunabiliyor.

    Apple, FaceID’yi ilk tanıttığında hata payını milyonda bir olarak açıklamıştı. Fakat son birkaç günde ortaya çıkan videolar durumun pek de Apple’ın iddia ettiği gibi olmadığını gözler önüne serdi. Zira kullanıcılar, FaceID’yi çeşitli yöntemlerle geçmeyi başarmış durumdalar.

    face id 3

    FaceID’ye ödeme yöntemi emanet edilir mi?

    Şimdi, öncelikli meselemiz şu. FaceID’ye güvenilip de ödeme yöntemi emanet edilir mi? Ülkemizde dijital ödeme yöntemleri henüz tam olarak yaygınlaşmamış olsa da Avrupa ve Amerika’da birçok insan bu tarz ödeme yöntemlerini kullanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Normalde iPhone X öncesi modellerde, ödemelerimizi parmak izimizi TouchID’ye okutarak gerçekleştirebiliyorduk. Olası bir kötü senaryoda telefonumuzu kaybetsek bile parmağımızı da kesip almadıkları sürece TouchID’yi aşamayacaklarını biliyorduk. Peki FaceID’de durum nasıl olacak?

    Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan bazı videolarda, ikiz kardeşlerin birbirlerinin iPhone X’ini açabildiğini görmüştük. Oysa Apple, TrueDepth sensor sistemi ile desteklenen FaceID’nin ikizleri bile birbirinden ayırabileceğini söylemişti. Dolayısıyla yayınlanan videolar kafalarda soru işaretleri oluşmasına neden oldu.

    FaceID maskeyi bile ayırt edemiyor

    Hadi ikizler bir derece anlaşılabilir. Aslında ikizi olanlar için bu durum büyük sorun teşkil edebilir. Ödeme yöntemlerini geçin, ikiz kardeşiniz telefonunuzu alarak tüm gizli konuşma ve bilgilerinize rahatlıkla erişebilir. Tabi kardeşinizin hesaplarınızı boşaltmayacağını düşünerek bu durumu çok büyütmeyebilirsiniz.

    Peki ya FaceID’nin basit bir maskeyle bile aşılabildiğini söylesek? Muhtemelen işler bir anda değişecektir. Çünkü Apple iPhone X lansmanında bu durumun ne derece imkansız olduğunu belirtmişti.

    Hatta profesyonel maske tasarımcılarıyla çalıştıklarını ve FaceID’nin hiç bir şekilde maskelere geçit vermediği dile getirilmişti. Fakat öyle görünüyor ki Apple burada birkaç noktayı gözden kaçırmış. Keza Bkav isimli bir güvenlik şirketi FaceID’yi tasarladığı maske ile geçmeyi başarmış durumda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    face id

    Maske ile FaceID’yi geçmek mümkün mü?

    Aslında Apple’ın söylemlerine bakarsanız bu mümkün değil. Fakat Bkav yetkilileri durumun tam tersini düşünüyorlar. Şirket, 150 dolara mal ettiği maske ile tüm iPhone X’leri basitçe açabileceğini savunuyor.

    Bkav yetkilileri, FaceID’nin çalışma prensibini çözdüklerini ve masketi de buna göre tasarladıklarını belirtiyor. Maskenin bazı kısımlarında 3D modellemeden faydalanılırken, bazı bölümlerinde ise silikon kullanılmış. Bu ayrıntının ne derece önemli olduğu bilinmez fakat FaceID üzerinde işe yaradığı kesin.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bkav yetkilileri, FaceID’nin Apple’ın söylediği kadar güvenli olmadığını belirtiyor. Elbette bu bir manipülasyon çalışması da olabilir. Fakat gerçekten de şimdiye kadar FaceID ile yayınlanan videolar, sistemin pek de verimli çalışmadığını gösteriyor.face id 2

    İşin bir de diğer boyutu var

    FaceID’nin yüzler arasındaki farkları algılamaması bir sorunken, aynı yüzü tanımaması ise diğer bir sorun. Zira bazı kullanıcılar FaceID’nin tam randımanlı olarak çalışmadığından şikayetçi. YouTube’ta bu tarzda pek çok video bulmanız mümkün.

    Geçtiğimiz günlerde bir bayan kullanıcı, yaptığı makyaj sonrasında FaceID’nin yüzünü tanımadığından şikayet etmişti. Bu durum özellikle kış aylarında önemli bir sorun olabilir. Zira kafanızda bere, boynunuzda atkı varken, FaceID’nin sizi tanımaması, işin rengini bozacak türden.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonuç olarak FaceID’nin tek başına geçerli bir sistem olmadığı son derece açık. Henüz iPhone X yeni satışa sunuldu ve sistem hakkında yüzlerce şikayet mevcut. Muhtemelen kullanıcı sayısı arttıkça bu şikayetlerin sayısı da artacaktır. Öyle ya da böyle FaceID’nin fazla şişirilmiş bir balon olması muhtemel görünüyor.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow