hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sanal para birimi Bitcoin Türkiye'de

    Sanal para birimi Bitcoin Türkiyede
    expand

    İnternetin sanal para birimi olarak adından sıkça söz ettiren ‘Bitcoin’ Net Holding’in sahibi Besim Tibuk’un oğlu Kerem Tibuk tarafından KKTC’de kurulan şirket ile Türkiye’ye girdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İspark ile Maçka’da otopark anlaşmazlığı yaşayan Tibuk ailesi sanal para işine girdi. Net Holding’in sahibi Besim Tibuk’un oğlu Kerem Tibuk tarafından KKTC’de kurulan şirket Türkiye’de sanal para birimi Bitcoin’i satmaya başladı.

    BtcTurk.com adındaki site üzerinden gerçekleştirilen işlemlerle, TL karşılığında Bitcoin alınıp satılabiliyor. Yaklaşık 1 hafta önce kullanıma açılan BtcTurk.com üzerinden gerçekleşen işlemlere göre 1 Bitcoin’in alış fiyatı 149 TL, satış fiyatı ise 150 TL olarak belirtiliyor. Geçen bir haftalık süre zarfında günlük ortalama 5-10 bin TL’lik hacminde işlem gerçekleşmiş durumda. Bitcoin, küresel çapta birçok sanal ve fiziki işyerinde kullanılabiliyor. Ancak Türkiye’de henüz hiçbir işyerinde Bitcoin geçmiyor. Şirketin kurucularından aldığımız bilgilere göre Bitcoin ile alışveriş yapılabilmesi için birçok işyeriyle görüşmeler yapılıyor. Diş kliniklerinden e-ticaret şirketlerine kadar birçok işyeri müşterilerine Bitcoin ile hizmet vermek istiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ALIM-SATIM NASIL YAPILIYOR?

    TL ile Bitcoin alış ve satış işlemleri gerçekleştirebilmek için kullanıcıların siteye üye olması gerekiyor. Alış işlemi için kullanıcıların BtcTurk.com hesaplarına havale veya EFT ile TL yatırması gerekiyor. Yatırılan para hesapta görüntülendikten sonra almak istenilen fiyattan ya da piyasa fiyatından alış emri veriliyor. Bu adımdan sonra Bitcoin’ler kullanıcıların hesabına geçiyor. Satış işlemleri için ise kullanıcılar, özel oluşturulan adrese Bitcoin yüklemesi yapılıyor. Satış emri verildikten sonra kullanıcıların hesabına TL yatırılıyor.

    BtcTurk.com kurucularından aldığımız bilgilere göre şirketin KKTC’de kurulamasının en büyük sebebleri arasında Türkiye’de Bitcoin’e yönelik bir düzenlemenin bulunmaması geliyor.

    Nasıl çalışıyor?

    Bitcoin’de yapılan ödemelerin doğrulanması için açık anahtarlı şifreleme ve noktadan-noktaya ağ bağlantısı gibi teknolojiler kullanılıyor. Bitcoinler ödemeyi yapan adresten alıcı adrese imzalanarak gönderiliyor. Her kullanıcı çok sayıda adrese sahip olabilir. Her işlemin ağa duyurulumu yapılıyor ve blok zincirinde yerini alıyor. Eklenen bitcoinler birden fazla kere harcanamaz. Her bir işlem bir veya iki saat içinde, blok zincirini uzatmaya devam eden büyük işlem gücü tarafından o anda kilitlenmiş olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    78 dolara geriledi

    İnternetten sonraki en büyük icat olarak anılan Bitcoin, Şubat’ta 30 dolar değerle işlem görüyordu. Güney Kıbrıs’ta resmen kullanılmaya başlayan yeni para birimi, 265 dolar seviyesine kadar çıktı. Ancak bu dönemden kısa bir süre sonra hızla değer kaybeden Bitcoin, dünyada 78 dolar seviyesinden işlem görüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow