hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Beste Naz Köksal Beste Naz Köksal

    2018 yatırımcılar için hangi fırsatları barındırıyor?

    27.12.2017 Çarşamba | 10:38Son Güncelleme:

    Yılın son günlerinin rehavetini yaşarken 2017 yılında neler oldu diye geriye gidip düşündüğümüzde yorulduğumuzun farkına varıyorum. Umuyorum ki 2018 yılı, 2017’yi aratmayacak bir yıl olur. Piyasalar bakımından 2016 yılına göre çok daha iyi bir sene geçirdiğimiz de aşikâr.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Borsa İstanbul tarihinde ilk kez 100 bin seviyelerini test etti hatta 115 bin seviyelerine kadar yükseldi. 2016 yılı son çeyreğinden itibaren başlayan teşvikler meyvelerini vermeye başladı. İhracat, tüketici harcamaları ve GSYH rakamlarında toparlanma gördük. Olumsuz tarafta ise faiz ve enflasyondaki yükseliş ekonomide düşündüren konuların başında oldu. Diğer yandan iç piyasada KHK’lar en çok konuşulan siyasi konu olurken, küresel piyasalarda Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ön plana çıktı.

    2018 yatırımcılar için hangi fırsatları barındırıyor

    Getirilerde Kripto Paralar Açık Ara Önde

    2017 yılında varlık getirilerine bakıldığında kripto paralar camiasının piyasa büyüklüğüne göre en büyük iki unsuru olan Bitcoin ve Etherium getirileri inanılmaz derecede yüksek. Öyle ki bu yıl kimi görsem herkes bana Bitcoin sordu. Kripto paraların fiyatları tartışılır ancak ben finans dünyasına açılan yeni bir pencere olarak görmeyi tercih ediyorum. Kripto paralar henüz daha sınıflandırılmadı ancak tüm varlıkların da getirisini solladı. 
    Dolar ve Euro hatırı sayılı bir getiri sunarken, bu yıl bankacılık ve sanayi sektöründe görülen kar artışı, BİST’e yabancı yatırımcıyı da çekti. Varlıklar arasında Borsa İstanbul 100 Endeksinin getirisi %43 oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2018 yatırımcılar için hangi fırsatları barındırıyor

    2018 ‘de yatırımlara yön verme

    2018 yılında yatırımlarına yön vermek isteyen yatırımcılar için verebileceğim en önemli tavsiye kesinlikle paralarını tek bir varlığa yatırmamaları, portföy çeşitlendirmesi yapmaları olur. Portföylerdeki ağırlık yine kişiden kişiye değişebileceği gibi paranızın yönetimini profesyonellere bırakmak da ayrıca düşük maliyetler, fazla yatırım aracı seçeneği ve konjonktür değişimlerine hızlı reaksiyon verme gibi olanaklar nedeniyle daha iyi bir seçim olur diye düşünüyorum.

    Dolar: 2018 yılında dolar için en büyük risk Trump’ın iç ve dış politikaları. Fakat en büyük katalizör ise Noel öncesinde altına imzasını atarak yasalaştırdığı vergi reformu oldu. ABD’de son 30 yılın en kapsamlı vergi indirimi gerçekleşirken, fiyatlaması borsalar tarafında yapılsa da halen daha çok büyük potansiyel de taşıyor. Ekonomik faaliyetlerin beklenenden daha fazla toparlanması Fed’i üçten fazla faiz artışına teşvik edeceği beklentileri spekülatörler arasında yayılmaya başlarsa dolar açısından şanslı bir dönem olabilir. Ayrıca Fed’in bilanço küçültme hamlesi 2018 yılında daha da genişliyor. Dolar açısından olumlu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Euro: 2018 yılında Avrupa Merkez Bankası varlık alımlarını yarı yarıya düşürerek 30 milyar euro düzeyine düşürdü. Avrupa genelinde ekonomik faaliyetlerdeki toparlanma ve enflasyonun hareketlenmeye başlaması negatif faizlerin sonu anlamına gelebilir. Bu beklentilerle birlikte önceki yıllara göre portföylerde daha fazla euro bulundurabilirsiniz.

    *Dolar ve euronun portföylerdeki ağırlığı eşit sağlanırsa, EURUSD parite etkisinden arındırılmış olur. Altın: Hem dolar hem de ons bazında yükselişin mümkün olduğu 2018 yılında 170 lira seviyeleri altın için uzak değil. Başta Merkez Bankaları olmak üzere altın talebi canlılığını koruyor. Altının jeopolitik risklere anlık reaksiyonu azalsa da yine de temkinli duruşunu korumasına yetiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mevduat: Mevduat faizleri yüksek enflasyon nedeniyle yatırımcısına getiri bakımından pek tatmin edecek düzeyde değildi. Ancak 2018 yılının nisan ayına kadar enflasyonda baz etkisi nedeniyle tek hane beklentisi belli bir süreye kadar vadeli mevduat yatırımları için uygun olabilir.

    Borsa İstanbul: Şirketler 2017 yılında düşük finansman maliyetleri ile kaynak ihtiyaçlarını giderirken, artan kapasite kullanım oranı 2018 yılı için de olumlu işaretler veriyor. 2018 yılında ön plana çıkabilecek, hikâyesi olan sektörleri sizler için sıraladım;

    ÖN PLAN ÇIKANLAR

    DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ, METAL ANA SANAYİ
    Bu yıl demir-çelik fiyatlarında görülen artış sektör karlılıklarına olumlu yansıdır. Öyle ki, yılın başı ile sonu arasında sektör hisselerinin fiyat seviyelerine bakıldığında yükseliş gözle görülebiliyor. Sektör hisseleri her ne kadar yükselmiş olsa da küresel büyümenin artış trendine girmesiyle talebe bağlı olarak ürün fiyatları artışını sürdürebilir. Ayrıca 2017 ‘nin düşük baz etkisi 2018 ilk çeyrek bilançoları açısından güzel bir hikaye sunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SAVUNMA SANAYİ
    Artan güvenlik riskleri nedeniyle savunma ihtiyacı artarken, savunma sanayi hisselerinde görülen fiyat hareketlilikleri nedeniyle 2017 yılında bu sektörü bol bol konuştuk. 2018 yılı için bütçeden ayrılan ödeneğin artırılması ve Savunma Sanayi Müsteşarlığının Cumhurbaşkanlığına bağlanması sektör açısından olumlu olduğunu düşünerek tüm bu gelişmeleri 2018 yılı savunma sanayi için pozitif okuyorum.

    ENERJİ SEKTÖRÜ
    Bireysel kullanımın artmasının yanı sıra üretim faaliyetlerinde görülen artışın etkisiyle enerji şirketlerinin satış gelirleri açısından pozitif olurken, sektörde satın alma faaliyetleri de verimlilik olarak olumlu yansıdı. Ancak enerji sektörü hisselerini seçerken borçluluk(kaldıraç) konusuna dikkat etmekte fayda var. Zira enerji sektörü içinde döviz geliri olan hisseleri seçmenizi öneririm.

    BİLİŞİM SEKTÖRÜ
    ABD ve Çin’de tahtı kolay kolay sarsılmayacak sektör olan bilişim sektörü 2014 yılından bu yana olduğu gibi 2018 yılında da en fazla göz önünde tuttuğum sektör. Döviz gelirleri, ürünlerin spesifikliği derken karlılık ve satış performansları oldukça iyi durumda. Özellikle güvenlik yazılımları olan ve döviz geliri yüksek olan sektör hisseleri seçilebilir.

    ARKA PLANDA KALAN

    ÇİMENTO & GYO SEKTÖRÜ
    Sektör açısından önemli bir girdi olan başta doğalgaz olmak üzere ham madde fiyatlarının yüksek seyri hisselere baskı yapıyor. Konut sektöründeki stok fazlalığı ve konut fiyatlarındaki gerileme sektör açısından negatif. Ayrıca konut faizlerinin yüksek seyri de birbirine bağımlı bu iki sektör açısından olumsuz olarak yorumlanıyor.

    BEYAZ EŞYA SEKTÖRÜ
    Beyaz eşya sektörü katalizörsüz kaldı desek yeridir. Geçen yıl ÖTV muafiyeti sebebiyle tüketici beyaz eşya harcamalarını öne çekti. 3.çeyrek büyümesinde dayanıklı mal harcamalarında bu grubu gördük. Bu nedenle sektör için ÖTV indirimin bitmesiyle yeni bir hikâye kalmazken, bu da hisseler için potansiyel oluşturmuyor. Ayrıca beyaz eşya sektörünün ana girdisi olan demir çelik fiyatlarındaki artış da kar marjını kısıtlıyor.

    PETROKİMYA SEKTÖRÜ
    Ham madde fiyatları ile nihai ürün fiyatları arasındaki fiyat farkı yani marj oldukça düştü. Marjların daralması karlılıklar üzerinde baskı oluşturuyor. 2018 yılında devreye alınacak Star Rafinerisi de sektörde yaratacağı rekabet hisseler açısından olumsuz olabilir.

    JOKER SEKTÖR: BANKACILIK
    Bankacılık sektörü için 2017 yılında en önemli hikâye Hazine garanti KGF’lerdi. Ancak hem faizlerde hem de enflasyondaki yükseliş bankacılık karlılıkları açısından olumsuz. Bununla beraber kredi büyüme hızının doygunluğa yakın seviyelerde olması ve 2017 ‘de artan karlar kötü bir baz etkisi oluşturuyor. ABD’de devam eden dava muhtemelen 2018 yılının ilk aylarında belli olacak. Olası bir ceza durumunda bankacılık hisseleri temkinli bekleyişini sürdürüyor. Şayet ceza söz konusu olmazsa sektör açısından katalizör olacak.