hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Paris'te 3 PKK'lı kadın öldürüldü

    Pariste 3 PKKlı kadın öldürüldü
    expand

    PKK'yı kuran isimler arasında bulunan Sakine Cansız'ın da aralarında bulunduğu 3 kadın PKK'lı Paris'te öldürüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    PKK'yı 1978 yılında Diyarbakır'ın Lice İlçesi yakınlarında kuran isimler arasında bulunan Sakine Cansız ile örgütün Avrupa'daki önemli isimlerinden KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Leyla Söylemez, Fransa'nın başkenti Paris'te öldürüldü.

    Kimliği belirsiz kişi veya kişiler Paris'teki Gare du Nord'da bulunan bir binanın birinci katında yer alan Kürdistan Enformasyon Bürosu'na girerek susturucu takılı silahla ateş açtı. Açılan ateşle saldırıda PKK'nın sözde Almanya sorumlusu Sakine Cansız, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris temsilcisi Fidan Doğan ile Leyla Söylemez öldürüldü.

    Saldırı 3 PKK'lıdan uzun süre haber alınamaması üzerine saat 01.00 sıraladrında arkadaşlarının kapı önündeki kan izlerini gördükten sonra kapıyı kırarak içeri girmeleri sonucu ortaya çıktı.

    Fransız polisi cinayet ile ilgili kapsamlı soruşturma başlattı.

    Cenazeler çıkarıldı

    Sakine Cansız, Fidan Doğan ile Leyla Söylemez'in cenazeleri yapılan araştırmanın ardından binadan çıkarıldı. Paris'teki Gare du Nord'da bulunan Kürdistan Enformasyon Bürosu'ndan çıkarılan cenazeler sloganlar eşliğinde götürüldü.

    Örgüt içi infaz mı?

    Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls, Paris'te aralarında PKK terör örgütünün kurucuları arasında yer alan Sakine Cansız'ın da bulunduğu 3 kadının öldürülmesiyle ilgili cinayeti "dayanılmaz" olarak niteledi ve cinayetlerle ilgili olay yerinde incelemelerde bulunacağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    France info radyo kanalına konuşan Valls, cinayetlerle ilgili yorum yapmanın şu an için erken olduğunu belirterek, "Bırakalım yetkililer gerekli soruşturmalarını tamamlasın" dedi.

    Fransız televizyonu başından vurularak öldürülen kurbanlardan 32 yaşındaki Fidan Doğan'ın Kürt Enstitüsü'nde sürekli görevli olduğunu, diğer Sakine Cansız ve Leyla Söylemez isimli kadınların ise ziyaretçi olduğunu duyurdu.

    Saat 02.00 sıralarında binaya gelenler tarafından bulunan kadınların akşam saatlerinde öldürüldüğü belirlendi. Polis yetkilileri, öldürülen Kürt asıllı 3 kadının, terör örgütü PKK ile bağlantılı ve örgüt içi infaz kurbanı olabilecekleri ihtimali üzerinde durulduğunu bildirdi.

    Bu arada Paris'in merkezi bir mahallesinde işlenen cinayetler, Fransız medyasının ilk sayfalarında geniş şekilde yer alıyor.

    Dünya basını ne yazdı?

    Dünya basını, Fransa'nın başkenti Paris'te 3 PKK'lı kadının öldürülmesi haberine geniş yer ayırdı.


    İngiltere'nin etkin gazetelerinden Guardian, 'Kürt aktivistler Paris'te öldürüldü' başlığı ile duyurduğu haberinde, suikaste kurban giden kadınlardan birinin PKK'nın kurucularından Sakine Cansız olduğunu yazdı.

    Türkiye'nin PKK'nın tutuklu lideri Abdullah Öcalan ile grubun silah bırakması için ikna görüşmelerinde olduğunu yazan Guardian, Türkiye ile PKK arasındaki mücadelenin 1980'li yıllardan beri devam ettiğini ve bu çatışmada 40 binden  fazla insanın hayatını kaybettiğine vurgu yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Telegraph gazetesi ise haberi, 'Kürt aktivistler Paris'te suikasta kurban gitti' başlığı ile duyurdu.

    Olayın ilk izleniminin bir 'infaz' olduğu ihtimali üzerinde duran gazete, suikastin Kürt lider Abdullah Öcalan ile Türkiye hükümeti arasında yaklaşık 30 yıldır devam eden çatışmayı son vermek üzere bir yol haritası çıkarmak üzere anlaştıkları zamanda olduğuna dikkat çekti.

    İngiliz yayın kuruluşu BBC ise, 'PKK'nın kurucusu Paris'te öldürüldü' başlığını ile duyurduğu haberinde, suikastin nedeninin şu an belli olmadığını belirterek Türkiye'nin Abdullah Öcalan'ı PKK'yı silah bırakması için ikna çabalarında olduğunu hatırlattı.

    Amerika'nın saygın gazetelerinden New York Times ise haberi, 'Üst düzey Kürt militan maktuller arasında' başlığı ile duyurdu.

    'Üç Kürt militan Paris'te öldürüldü' başlığını kullanan Fransız Le Figaro gazetesi de, suikastın Türkiye ile PKK lideri arasındaki görüşme sürecinde olduğu zamanda gerçekleşmesine dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazete ayrıca, soruşturmacıların suikastin Türkiye Gizli Servisi tarafından düzenlendiğini düşünmediklerini, özel bir polisin de Türk devletinin Fransa'da böyle bir operasyon yapacağını sanmadığı açıklamalarını aktardı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow