hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fransa'dan Türkiye'ye AB adımı

    Fransadan Türkiyeye AB adımı
    expand

    Fransa, Türkiye'nin AB müzakerelerinde bloke ettiği beş başlıktan biri üzerindeki engellemesini kaldırıyor.

    Karar, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Fransa Dışişleri Bakanı Fabius görüşmesinde alındı. O karara göre, Fransa 22. Bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu başlığındaki engellemesini kaldırdı.

    CNN TÜRK'e konuşan Fransız kaynaklar, Paris yönetiminin Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilere yeni bir ivme kazandırmak istediğini söyledi, "İlk olarak 22. Faslın açılmasını önererek katkı sunmaya karar vermiştir" dedi.

    Fransa tam üyelikle bağlantılı olduğu gerekçesiyle 5 başlığın açılmasını engelliyordu.
     
    Türkiye 17. Fasıl olan ekonomik ve parasal politika başlığı ile 22. Fasıl olan bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu başlığındaki engellemenin kaldırılmasını istiyordu.
     
    Fransa ilk etapta tek başlıkta adım attı ve 22. fasıl üzerindeki engellemesini kaldırmış oldu.

    Davutoğlu: "Resmen bildirdi"

    Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un, Türkiye'nin AB müzakere sürecinde Fransa tarafından bloke edilen 5 fasıldan birinin açılması yönünde yaptığı açıklamayı teyit ederek, "Bugün Fransa daha önce benimsediği tutumunu değiştirme kararı aldığını bize resmen bildirdi. Bugün, başlangıç itibariyle bir fasıl, ama bundan sonra da Türkiye-AB ilişkilerinin önündeki engellerin kaldırılması için bir
    siyasi iradeye sahip olduklarını ve birlikte çalışmaya hazır olduklarını bize ifade ettiler" dedi.

    Davutoğlu, Kuveyt Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Halid el-Hamad el-Sabah ile Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda bir araya geldi.

    Görüşmenin ardından, iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

    Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Fabius'un, Türkiye'nin AB müzakere sürecinde Fransa'nın daha önce bloke ettiği 5 fasıldan biri olan 22. faslın açılması konusunda Türkiye'ye yardımcı olacaklarını açıklamasına ilişkin değerlendirilmesinin sorulması üzerine, Libya'nın güvenliğine ilişkin uluslararası toplantıya katılmak üzere gittiği Paris'te, daha önce yapılan planlama doğrultusunda Fransız mevkidaşı Fabius ile bir araya geldiğini söyledi.

    Fransa'yla uzun zamandır bu konular üzerinde konuştuklarını kaydeden Davutoğlu, "Bugün Fransa daha önce benimsediği tutumunu değiştirme kararı aldığını bize resmen bildirdi. Bugün, başlangıç itibariyle bir fasıl, ama bundan sonraki Türkiye-AB ilişkilerinin önündeki engellerin kaldırılması için bir siyasi iradeye sahip olduklarını ve birlikte çalışmaya hazır olduklarını bize ifade ettiler" diye konuştu.

    Geçen sene Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'ın işbaşına gelmesinden sonra yaptığı Paris ziyaretinde, bu konuda atılacak adımların birlikte koordine edilmesi konusunda mutabık kaldıklarını ifade eden Davutoğlu, Fabius'la bugün Paris'te yaptıkları görüşmede de Türkiye-AB ve Türkiye-Fransa ilişkilerinin çok kapsamlı bir şekilde ele alındığını belirterek, şunları kaydetti:

    "Fransa tarafından yapılan açıklamayı ben de bu anlamda teyit ediyorum. İnşallah 22. fasıl, bölgesel politikalarla ilgili fasıldan başlamak üzere Fransa'nın blokajında olan diğer fasılların da kademeli bir şekilde bütünüyle blokajın kaldırılacağı inancını taşıyoruz. Bu konuda Fransa'dan güçlü mesajlar aldık."

    "Önemli bir adım"

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'la da konuyu değerlendirdiğini aktaran Davutoğlu, şöyle konuştu: "Bu önemli bir adımdır. İnşallah Türkiye-AB ilişkilerinde önümüzdeki dönemde bir ivme bekliyoruz. Ancak bu dediğim gibi zaten beklenen bir adımdı. Bugün Sayın Fabius ile yaptığımız görüşmede, biz sadece bir fasıl çerçevesinde değil, bu yeni ortaya çıkan gelişmeler bağlamında Akdeniz boyutu itibariyle de AB'de Akdeniz boyutunun güçlenmesi anlamında Türkiye'nin AB'ye girişinin sadece AB'ye değil Türkiye-Fransa ilişkilerine de büyük katkı sağlayacağı hususunu ele aldık. İnşallah önümüzdeki dönemde Türkiye-Fransa ilişkileri daha iyi bir noktaya gelecek, Türkiye-AB ilişkilerinde de önemli bir engelin aşıldığını bugün itibariyle söyleyebiliriz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow