hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gül'e İsveç'te basın özgürlüğü eleştirisi

    Güle İsveçte basın özgürlüğü eleştirisi
    expand

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt ile bir araya geldi. Reinfelt, basın özgürlüğü konusunda Türkiye'yi eleştirdi.

    Cumhurbaşkanı Gül, Reinfeldt tarafından Başbakanlık Binası'nın girişinde karşılandı. İki ülke bayraklarının önünde görüntü verilmesinin ardından görüşmeye geçildi.

    Basına kapalı görüşmeye, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB Başkanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de katıldı.

    Görüşmenin ardından Gül ve Reinfeldt huzurunda iki ülke dışişleri bakanları tarafından "Türkiye-İsveç Stratejik Ortaklık Belgesi" imzalandı. İki ülkenin ortak ilgi alanlarının tespiti ve işbirliğinin geliştirilmesinin ele alındığı belgede, süregelen köklü ilişkilerin daha da derinleştirilmesi öngörülüyor.

    İmza töreninden sonra Gül ve Reinfeldt ortak basın toplantısı düzenledi.

    Gül, basın toplantısındaki konuşmasında, Gül'ü koruyan ekipte yer alan motosikletin devrilmesi sonucu buzla kaplı kanala düşen İsveçli polisin tedavi altına alındığı hastanede hayatını kaybetmesini üzüntüyle öğrendiğini belirterek, polisin ailesine başsağlığı, çalışma arkadaşlarına metanet diledi.

    "Önümüzde çeşitli engeller var"

    Konuşmasında iki ülke arasındaki ilişkilerin çok eskiye dayandığını belirten ve birçok konuda çok yakın istişare içinde bulunduklarını söyleyen Gül, imzalanan stratejik ortaklık belgesinin bunun işareti olduğunu ifade etti. Türkiye'nin AB müzakere sürecini azim ve kararlılıkla bitirmek istediğini söyleyen Gül, "Önümüzde çeşitli engeller vardır ama bunlar müzakere sürecinin teknik gereği olan engeller değildir. Ümit ederiz ki bunların hepsi aşılır" dedi.

    "Reformlar sürecek"

    Başbakan Reinfeldt ile ekonomik konuları da görüştüklerin ifade eden Gül, iki ülke ekonomisinin de gayet güçlü olduğunu, Türk ekonomisinin özellikle son 10 yıldaki performansının çok iyi olduğunu belirtti. Türkiye'de gerçekleştirilen çok köklü reformları da Başbakan Reinfeldt ile paylaştığını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Bu reform süreci devam edecektir. Bu süreç içeresinde duyduğumuz bazı şikayetler söz konusu. Bunların hep giderileceğine inanıyorum" diye konuştu.

    "Müzakerelerden vazgeçecek değiliz"

    Cumhurbaşkanı Gül, ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine, Türkiye'nin AB ile ilişkilerini stratejik olarak niteleyen Gül, "Dolayısıyla bu müzakere sürecini biz muhakkak tamamlamak istiyoruz. Ama maalesef Türkiye'ye karşı bazı üyelerin ortaya çıkardığı engellemelerden dolayı müzakere sürecinde bir yavaşlama var. Bu Türk halkını epeyce rahatsız etmiştir. Bizi de şüphesiz ki çok rahatsız etmiştir. Ama bundan dolayı biz bu süreçten vazgeçecek değiliz. Gayet kararlıyız" şeklinde konuştu.

    Türkiye'nin müzakere sürecini tamamlanmasının, AB'nin de çıkarına olacağını ifade eden Gül, müzakere sürecini bitirmekte kararlı olduklarını dile getirdi.

    Gül'den Avrupa'ya terör eleştirisi

    Gazetecilerin soruları üzerine AB ülkelerine terör konusunda eleştiriler yönelten Gül, şunları söyledi:

    "Avrupa'nın demokrasi, insan hakları, ifade hürriyeti ve standartları çok yüksek. Maalesef zaman zaman teröristler bunu istismar ediyorlar. Teröre bulaşanlar, teröre, şiddete karışanlar bu organizasyonların içerisinde olanlar, onlara mali destekle görevli olanlar, Avrupa demokrasilerinin bu üstünlüğünü yeri geldiğinde zaaf gibi çok istismar ediyorlar. Bunun maalesef çok acı örnekleri söz konusu oluyor. Bu konuda istihbarat birimlerimiz, güvenlik birimlerimiz çok yakın temas içerisinde oluyor ve gerektiğinde gerekli dosyaları, gerekli bilgileri paylaşıyorlar."

    Basın özgürlüğü eleştirisi

    İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt de İsveç'in Türkiye'nin AB üyeliğini tamamen desteklediğini ifade ederek, Türkiye'nin AB sürecinde gerçekleştirdiği reformlar ve yeni anayasa çalışmalarına değindi.  Reinfeldt, Türkiye'deki reform sürecini güçlü bir şekilde desteklediklerini belirterek, "Gazetecilerin çoğu terörizm nedeniyle tutuklu. Tabii terörizmin nasıl tanımlanacağı da tartışılan bir konu. 4. Yargı Paketi reformu hükümet tarafından benimsenmiş durumda. Şimdi bu paket kapsamında terörizmin daha dar bir tanımı oluşuyor. Tabii aynı zamanda bağımsız mahkemelerin bu kanunları nasıl kullandığına da bakmak gerekiyor" diye konuştu.

    Kıbrıs konusundaki yeni durumun da görüşmelerde ele alındığını dile getiren Reinfeldt, yeni dönemde görüşmeleri başlatma ve birleşme yönünde yeni fırsatlar olduğunu vurguladı.

    Reinfeldt, Türkiye'nin Suriye konusundaki çabalarını da olumlu karşıladıklarını belirterek, şiddetin sona ermesini istediklerini söyledi.

    Avrupa'da yabancı düşmanlığının artmasına değinen Reinfeldt, İsveç'in de bundan etkilendiğini ancak farklı inançlardan gelen insanların bir arada tolerans kültürü yaratmaya çalıştıklarını dile getirdi.

     "Türkiye ile terörizm konusunda, PKK'nın Avrupa'daki aktiviteleri konusunda nasıl bir işbirliğine gideceksiniz" sorusu yöneltilen İsveç Başbakanı Reinfeldt, "Bir tarafta siz terörizmle mücadele etmek, savaşmak durumundasınız ama diğer tarafta toplumu daha kapsayıcı bir hale getirmeniz lazım. Azınlıkları dışlamamanız lazım. Farklı düşünce ve inanca sahip kişileri dışlamamanız lazım. Bu bir denge meselesi. Bu hem İsveç için denge meselesi hem Türkiye için denge meselesi. Bu iki yolun da aynı anda gitmesi gerektiğine inanıyorum. Türkiye de aynı şeyi yaptığında Türkiye'yi destekliyoruz" şeklinde konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow