hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail, özrü nasıl karşıladı?

    İsrail, özrü nasıl karşıladı
    expand

    İsrail'de basının ilk gündem maddesi, Netanyahu'nun Erdoğan'dan dilediği özür oldu. Haaretz, haberi, "Çıkarların, ego ve siyaset karşısındaki zaferi" başlığıyla duyurdu.

    ABD Başkanı Barack Obama'nın 3 günlük İsrail ziyaretinin son dakikalarında, İsrail Başbakanı Netanyahu tarafından Türkiye'den özür dilemesi, İsrail basınının da birinci gündem maddesi oldu.

    İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, haberi, "Erdoğan-Netanyahu uzlaşması: Çıkarların, ego ve siyaset karşısındaki zaferi" başlığıyla duyurdu.

    Haberde, "3 yılın sonunda dış politikalara ve ego oyunlarına kurban edilen iki ülke ilişkileri, milli gurur olarak nitelendirilmişti. Ancak, Suriye ayaklanması, İran'ın nükleer programı ve biraz da ABD baskısı karşısında, İsrail ve Türk Başbakanlarını yakınlaştı" yorumu yapıldı.

    Haaretz: "Sinirlioğlu, 'nasıl hissediyorsun' diye sordu?"

    Haaretz Gazetesi, İsrail'in "Mavi Marmara özürü"nün ardından Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun, Benjamin Netanyahu'nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover'ı arayarak "Nasıl hessediyorsun" diye sorduğunu yazdı.

    Gazete haberinde, özrün perde arkasındaki mimarlarından olan ve son üç senedir her fırsatta gizlice bir araya gelerek özrün şartlarını konuşan Sinirlioğlu ile Ciechanover'ın "özür" açıklamasından hemen sonra bir telefon görüşmesi yaparak birbirlerini tebrik ettiğini yazdı. Haaretz'in haberine göre Sinirlioğlu, Ciechanover'a elde edilen sonuç konusunda ne hissettiğini sordu. Ciechanover da "Tıpkı yeni doğmuş ve annesiyle babasının kendisini nasıl büyüteceğini merak eden bir bebek gibi hissediyorum" cevabını verdi.

    Jerusalem Post Gazetesi de, "İsrail Başbakanı Türkiye'den özür diledi" başlığıyla gelişmeleri okurlarına aktardı.

    Yedioth Ahronoth Gazetesi de haberde, "Türkiye: İsrail taleplerimizi karşıladı" başlığını kullandı.  

    İsrailli yetkili: "Önümüzdeki yol da zorlu"

    3 yıl sonra gelen özrün ardından, İsrail'den normalleşme beklentisine dair temkinli mesajlar geliyor. Üst düzey İsrailli bir yetkili, "Önümüzdeki yol da, geride bıraktığımız kadar zorlu" açıklamasında bulundu.

    Yetkili, "İlişkileri eski seviyesine getirmek için Türk ortaklarımızla önümüzde zor bir görev var" diye konuştu.

    İsrailli yetkili Mavi Marmara baskınıyla ilgili hukuki süreçleri de iki ülkenin önündeki konular arasında saydı. "İki Başbakanın şimdiye kadar gösterdiği karşılıklı iyi niyet çerçevesinde bu gibi sorunların da hallolacağına inanıyoruz" diye konuştu.

    İsrail askerlerine yönelik hukuki sürecin iptali beklentisini dün açıkladığı ilk metne yansıtmış ancak sonrasında yayınlanan resmi açıklamada o ifadeye yer vermemişti.

    Yetkili, bölgesel dinamiklerin dünkü telefon konuşmasında etkili olup olmadığı konusunda da Suriye-İran ilişkilerine dikkat çekti.

    Suriye'nin İran'dan silah asker ve yönlendirme aldığını söyledi. "Bölgesel işbirliği bu sorunların çözümünde ve bölgede istikrarın sağlamasında hayati önemde" şeklinde konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow