hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk gazeteciler için Ankara devrede

    Türk gazeteciler için Ankara devrede
    expand

    Alman Spiegel dergisi Türk hükümetinin, NSU terör hücresi davası basın listesinde Türk gazetecilere de yer verilmesini talep ettiğini yazdı.

    Haberde Ankara ve Berlin arasında bu konuda görüşmeler olduğunu ve iki hükümetin de davayı Türk gazetecilerin de salonda takip edebilmesi konusunda hem fikir olduklarını yazdı.

    Ancak 17 Nisan tarihinde başlayacak neonazi terör hücresi davasına bakan Münih Yüksek Mahkemesi'nin Başkanı Karl Huber ise akreditasyon listesinde değişiklik yapılmayacağı açıkladı.

    Liste muamması

    8'i Türk 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı terör örgütü NSU'nun hayatta olan tek üyesi Beate Zschäpe'nin yargılanacağı davayı izleyecek 50 basın kuruluşu arasına bir tek Türk medya kuruluşu yok.

    Münih Yüksek Mahkemesi bu durumu "akreditasyonları başvuru sırasına göre yaptık" şeklinde açıklasa da bu kimseyi tatmin etmişe benzemiyor.

    Zira başvuru için gelen maili 3 dakika içerisinde cevaplayan bir Alman gazeteci kendisinin bile 27. sırada yer almasının düşündürücü olduğunu söyledi.

    Biz kalkalım Hürriyet otursun

    Mahkeme Alman gazeteciler ve meslek kuruluşları tarafından da duyarsız olmakla suçlanıyor.

    Listede yer bulan Arabella Radyosu övgü alan bir davranış sergileyerek kendi yerlerinden feragat etti ve buraya Hürriyet gazetesinin muhabirinin oturması teklifinde bulundu.

    Mahkeme Başkanı Huber ise her türlü teklife kapıyı baştan kapatıyor. Siyasi çevrelerden gelen mahkemeye yakın başka bir salonda video ile yayın yapılmasına da karşı olduklarını belirtti.

    AB'de anlam veremiyor

    Münih Yüksek Mahkemesi'nin Türk gazetecilere yönelik tutumu Brüksel'den de tepki çekti.

    AB Hukuk Komiseri Viviane Reding "tüm dünyada işin normalı olayın müdahil olduğu ülkenin basınına öncelik tanınmasıdır" dedi.

    AB İnsan Hakları Komiseri Nils Mui?nieks de "mahkemenin verdiği bu kararı anlamak çok güç" ifadesini kullandı.

    Ancak Almanya'da mahkemenin kararını savunanlar da var. Federal Meclisin Adalet Komisyonu Başkanı Siegfried Kauder (CDU)  "Mahkeme Türk ya da değil diye ayırt etmez. Alınan karar hukuk çerçevesindedir" dedi.

    Daha önce salonun küçük olmasıyla tartışma konusu olan davayı Türk gazetecilerin yanısıra BBC, New York Times, International Herald Tribune, AP ve AFP gibi medya kuruluşlarının temsilcileri de salonda izleyemeyecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow