hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bulgaristan'da parlamentoya 4 parti giriyor

    Bulgaristanda parlamentoya 4 parti giriyor
    expand

    Bulgaristan'da yapılan seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre, parlamentoya 4 parti giriyor.

    Bulgaristan Merkez Seçim Komisyonunca (ZİK), 240 sandalyeli parlamentonun üyelerini belirlemek üzere yapılan seçimde oy kullanma işleminin sona erdiği bildirildi.

    Kayıtlı seçmen sayısının 6 milyon 868 bin 455 olduğu ülkede seçime katılım oranı yüzde 46,4 düzeyinde kaldı. Oy kullanımı mecburi olmayan seçime 38 parti ve 7 koalisyon katıldı.

    Son verilere göre, Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisi yüzde 31,3 ile birinci sırada, Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) yüzde 27,3 ile ikinci sırada yer alıyor.
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Parlamentoya girmesi kesinleşen diğer iki parti ise Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ile aşırı milliyetçi ATAKA partisi.

    Merkez Seçim Komisyonu, sayılan oyların yüzde 69'unun sonuçları açıklayarak, 4 siyasi partinin parlamentoya girmesinin kesinleştiğini kaydetti.

    Buna göre, geçen şubat ayında hükümetten istifa eden GERB oyların yüzde 31,3'ünü alarak parlamentoda en fazla sandalyeye sahip oldu.

    BSP yüzde 27,3 ile ikinci sırada yer alırken, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu HÖH yüzde 9,1 oy elde etti. ATAKA partisinin oy oranı ise şimdilik yüzde 7,5 olarak görünüyor.

    Katılım oranının yüzde 50'nin altında kalmasının beklendiği seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra, anayasaya göre Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'in hükümet kurma görevini öncelikle GERB'e vereceği öngörülüyor.

    BSP lideri Sergey Stanişev, seçim sonrası yaptığı ilk açıklamada, parlamento dışındaki partiler ile de görüşerek bir an önce Bulgaristan'ı krizden çıkaracak bir hükümet kurmak istediklerini söyledi. HÖH lideri Lütvi Mestan ise "büyük seçim başarısı elde eden" partisinin etnik temelli bir örgütlenme olduğuna ilişkin iddiaların çöktüğünü dile getirdi.

    Parlamentoya girecek HÖH milletvekillerinin yarısının Hristiyan ve farklı etnisiteye sahip olduklarına dikkat çeken Mestan, "GERB partisinin otoriter iktidar modelinin iflasından sonra hızlıca istikrarlı bir hükümet kurma formülü bulmak zorundayız" dedi.

    Seçim usulsüzlükleri

    Bu arada seçim pusulalarının basıldığı matbaada dün 350 bin yasa dışı seçim pusulası bulunması ülkede tartışma yarattı.

    13 bin 900 yerli ve 280 yabancı gözlemcinin izlediği seçim sürecinde 17 oy alım satım girişimi engellendi. Plevne şehrinde oy satın almaya çalışan bir kişi, 5 ay hapis ve 10 bin leva para cezasına çarptırıldı.

    Bulgaristan ulusal televizyonu, büyük bölümü ülkenin Roman mahallelerinde para ile satılan oyların ortalama bedelinin 50 leva (25 euro) olduğunu bildirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow