hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Arjantin'in diktatörü Videla öldü

    Arjantinin diktatörü Videla öldü
    expand

    Arjantin'de 30 bin kişinin gözaltında kaybedildiği 1976 askeri diktatörlüğünün de facto başkanı Jorge Rafael Videla öldü.

    Arjantin İnsan Hakları Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Marcos Paz hapishanesinde çeşitli davalardan aldığı ömür boyu hapis cezalarınıçekmekte olan diktatör, doğal sebeblerden 87 yaşında öldü.

    Jorge Videla en son geçen hafta Arjantin mahkemelerinde görülmekte olan, tüm Güney Amerikalı diktatörlerin, muhalifleri ülke içinde ve dışında yakalama, izleme ve yok etme anlaşması olarak bilinen CİA desteğiyle uygulamaya konulduğu iddia edilen Condor Planı davasında ifade vermeyi reddetmişti.

    Eski diktatörün ölüm haberi üzerine Mayıs Meydanı Büyükanneleri (Abuelas de Plaza de Mayo) Başkanı Estela Carlotto, “Yaptıklarından hiçbir zaman pişmanlık duymayan, aşağılık bir kişiliktiö yorumunda bulundu.

    Diktatör Videla geçen yıl, İspanyol Cambio 16 dergisine konuşmuş, yaptıklarından hiçbir şekilde pişman olmadığını, dönemin şartlarında ne yapılması gerkiyorsa onu yaptığını söylemişti.

    Arjantin'dede insan hakları örgütleri 1976-83 yılları arasıda 30 bin kişinin kaybedildiğini rapor ediyorlar. Darbe döneminde de naziler gibi, kurbanların listesinin ve onlardan geriye kalanların nerede olduğuna dair tutanakların olduğu düşünülüyor. Ancak şimdiye kadar sözü edilen tutanaklara ulaşılabilmiş değil.

    Arjantin'de diktatörlük döneminde işlenen suçlardan dolayı bugüne kadar aralarında eski Jorge Videla'nın da olduğu Reynaldo Bignone, Emilio Eduardo Massera olmak üzere 300'den fazla kişi mahkum oldu.

    Darbe rejimi sonrası 1983'te Ricardo Alfonsin döneminde mahkum edilen generaller El Turco lakaplı Carlos Menem tarafından affedilmişlerdi. 2006 yılında Nestor Kirchner döneminde yeniden başlayan yargılamalarda bugüne kadar 300'den yakın eski görevli, insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle çeşitli cezalara çarptırıldı. Arjantin'de 2006'da çıkarılan bir yasayla 30 bin kişinin gözaltında kaybedilmesi, soykırım olarak adlandırılmaya başlandı. Diktatör Videla'nın adı bu tarihten itibaren basın organlarında Soykırımcı Videla olarak geçmeye başladı.

    Arjantin'de 1994'de çıkarılan bir yasaya göre insanlığa karşı işlenen suçlar zaman aşımına uğramıyor. İnsan hakları örgütleri 197-83 yılları arasındaki de facto rejimini, askeri-sivil darbe olarak adlandırıyor ve darbecilerle işbirliği yapmış sivillerin de yargılanmasını talep ediyorlar.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow