hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gezi olayları AP gündeminde

    Gezi olayları AP gündeminde
    expand

    Gezi Parkı protestoları, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) gündeminde görüşüldü.

    Gezi olayları Avrupa Parlamentosu'nun (AP) gündeminde görüşüldü. AP genel kurulunda 'Türkiye’deki durum' başlıklı özel bir oturum düzenlendi.

    Oturumda Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Catherine Ashton da konuştu. AP'deki siyasi gruplar da olaylarla ilgili görüş beyanında bulundu.

    Ashton, "Bu, Türkiye için önemli bir andır. Avrupa değerlerine bağlılığını yenileme şansına, farklı fikirlere, hayat tarzlarına ve fikir çatışmalarına değer veren bir kültür geliştirebilir. Türkiye'nin son yıllarda yaptığı reformlar gerçekten etkileyici, Kürt sorunun çözümü için bir barış sürecini başlatmak için vizyon ve cesareti gösteren de hükümetti. Bu zorluğu da aşacağına inanıyorum. Bu fırsatı, temel hak ve özgürlükleri genişletmek için kullanabilir" dedi.

    AB üyelik süreci

    Türkiye ile üyelik sürecine değinen Ashton, "Türkiye ile ilişkileri kesmenin zamanı değil. Aksine daha da yakın ilişki kurmak gerekiyor. Ama Türkiye'nin de AB ile daha yakın ilişki kurma vaktidir. Türkiye ile ilişkilerimiz, onu etkileyebilmek için gerçek bir fırsat sağlıyor" dedi.

    Polisin taktikleri endişe kaynağı

    Ashton, polisin dün Taksim Meydanı'ndaki göstericileri dağıtmak için yoğun bir şekilde tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandığını, Ankara ve İzmir'in de şiddet olaylarına sahne olduğunu belirterek polisin uyguladığı taktiklerin kendileri için büyük endişe kaynağı olduğunu söyledi.

    Sorumlular kanun önüne çıkarılmalı

    Dün gece Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bu konuyu görüştüğünü söyleyen Ashton, son iki haftada polisin aşırı güç kullanımıyla ilgili çok fazla olay gördüklerini belirterek "Büyük çoğunluğu barışçıl olan protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz, tazyikli su biber gazı ve plastik merminin yakın mesafede kullanıldığını gördük. Aşırı güç kullanımının hızla ve geniş kapsamlı bir şekilde soruşturulması ve sorumluların kanun önüne çıkarılması gerekiyor" dedi.

    Ashton, haftasonu İstanbul ve Ankara'da yapılacak mitinglerin de gerginliği artırma riski taşıdığını belirtti. Ashton, çözümün ise husumet yerine diyalogla bulunabileceğine inandığını kaydetti.

    Erdoğan'ın görüşmesi bir fırsat

    Cumhurbaşkanı Gül'ün barış ve diyalog çağrısını önemli bulduğunu söyleyen Ashton, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün göstericilerin temsilcileri ile bir araya geleceğini hatırlatarak "Bu, diyalog, hoşgörü ve karşılıklı saygı temelinde ileriye doğru bir yol bulabilmek için önemli bir fırsat" diye konuştu.

    Türkiye'nin en yüksek demokratik standart ve uygulamaları benimsemesi gerektiğini söyleyerek, "Demokratik yollarla iş başına gelen hükümetler, üst üste 3 kez seçilmiş ve halkın yarısının oyunu alarak çok başarılı bile olsalar, bu hükümet tarafından temsil edildiklerini hissetmeyenlerin ihtiyaç ve beklentilerini de dikkate almalı. Barışçıl gösteriler de grupların görüşlerini ortaya koymaları için yasal yöntemlerdir" dedi.

    AP yarın Türkiye’deki gelişmeler hakkında karar tasarısı oylayacak.

    ABHaber sitesine göre tüm siyasi grupların ortak kabul edeceği tasarı ile ilgili AP Sosyalist Grubu kendi önerilerini sundu. Taslak metinde Türkiye'ye sert eleştirilerin getirildiği öneride, Gül övülürken Erdoğan'a eleştiriler getirildiği belirtiliyor.

    İtalya'da da tartışıldı

    İtalya'da bugün parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda yapılan özel oturumda da, Türkiye'de yaklaşık iki haftadır devam eden Gezi Parkı olayları görüşüldü. Genel Kurul'daki oturumda Dışişleri Bakanı Bonino, Türkiye'deki son gelişmeler hakkında parlamenterlere bilgi verdi.

    Meclis Başkanı Laura Boldrini'nin yönettiği sabahki oturumda söz alan İtalya Dışişleri Bakanı Bonino, "Türkler, Arap değil, Taksim de Tahrir değil" diyerek, İstanbul'da yaşanan bu olayları Türk Baharı ya da Arap Baharı'nın bir devamı olarak görmediğini, bu yönde yapılan yorumlara katılmadığını vurguladı.

    Bonino, Türkiye'deki olayların kendi ülkelerinde olan gösteriler ya da "Occupy Wall Street" gibi eylemlere benzediğini de ifade etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow