hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Katar Emiri iktidarı oğluna devretti

    Katar Emiri iktidarı oğluna devretti
    expand

    Özellikle Arap Baharı sürecinde muhalifelere verdiği destek nedeniyle bölge denkleminde kilit rol oynamaya başlayan Katar'da yeni bir dönem başlıyor. 18 yıldır ülkeyi yöneten Katar Emiri Hamad Bin Halife El Sani, görevi 33 yaşındaki oğluna bıraktı.

    Katar Emiri Hamad Bin Halife El Sani 18 yıldır oturduğu koltuğu oğluna devrettiğini, "Size iktidarı Şeyh Tamim Bin Hamad el-Thani'ye devrettiğimi bilgilendirmek için sesleniyorum. O benim sonuna kadar güvendiğim biridir. Sorumlu, güvenilir ve mesajı bir adım öteye götürecek kapasitededir" sözleriyle açıkladı.

    Dünyanın refah seviyesi en yüksek olan petrol ve doğalgaz zengini ülkesi Katar'da bundan böyle 33 yaşındaki Tamim Bin Hamad El Thani iktidarda olacak.

    61 yaşındaki El Thani'nin görevini devredeceği bir süredir konuşuluyordu, 2003 yılında varisinin büyük oğlu değil küçük oğlu olacağını açıkladığı için de ibre Taim Bin El Thani'yi uzun zamandır gösteriyordu.

    Resmen açıklanan bu karar sonrası, 150 yıldır hüküm süren El Thani yönetiminde yeni bir dönem başlamış olacak.

    Ama İngiltere'de eğitim gören ve bir süredir Silahlı Kuvvetler'in ikinci ismi olarak görev yapan El Thani'nin iç ve dış politikada değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

    ABD ile işbirliğini artıran ve Arap Baharı sürecinde Suriye ve Libyalı muhaliflere silah da dahil destek olma yolunu seçen babasıyla benzer politikalar izlemesi olası.

    Katar'da yeni dönemde kabine değişikliği de gündemde. Daha genç isimlerle yola devam edilmesi planlanıyor.

    Uzun süredir hem başbakanlık hem de dışişleri bakanlığı görevini yürüten Seyh Hamad Bin Jassim El Thani'nin görevden alınıp alınmayacağı net değil.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow