hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hırvatistan 1 Temmuz'da AB üyesi

    Hırvatistan 1 Temmuzda AB üyesi
    expand

    Türkiye ile birlikte AB müzakerelerine başlayan Hırvatistan, 1 Temmuz itibariyle AB üyesi oluyor.

    Türkiye ile birlikte AB müzakerelerine başlayan Hırvatistan'ın 1 Temmuz itibariyle AB'ye girecek olması nedeniylle Hırvatistan Bilim ve Sanat Akademisi (HAZU) özel oturum düzenledi.

    HAZU Sarayı'ndaki özel oturuma, Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç, Dışişleri Bakanı Vesna Pusiç, Meclis Başkan Yardımcısı Jelyko Reiner, eski Hırvat general Ante Gotovina ve çok sayıda davetli katıldı.

    Hırvatistan Cumhurbaşkanı Yosipoviç, burada yaptığı konuşmada, Hırvatistan'ın AB üyeliğinin dikkate değer bir başarı olduğunun altını çizdi.

    Hırvatistan vatandaşlarının, uygulanan reformlar sayesinde daha iyi bir konuma geldiğini vurgulayan Yosipoviç, ''Ancak bu, artık bir şey yapmayacağımız anlamına gelmemeli. Ülkemizin daha kaliteli ve daha iyi bir ülke olması için çalışmaya devam edeceğiz'' dedi.

    Yosipoviç, ''Avrupalılık, Avrupa'ya ait olduğunu hissetmektir. Sadece kriterleri yerine getirmek değil, aynı zamanda bu kriterlerin değerini anlamaktır'' şeklinde konuştu.

    Ekonominin öncelikleri arasında olduğunu, ancak tek amaçları olmadığını söyleyen Yosipoviç, aynı zamanda kültürel kimliğin korunması, demografik sorunlar ve eğitim sistemlerinin uyumunun da kendileri için önemli olduğunu vurguladı.

    Dışişleri Bakanı Pusiç de Hırvatistan'ın AB'ye üyelik sürecinin 2001 yılından bu yana devam ettiğini hatırlatarak, ülkesinin kurumsallaşma ve politik anlamda olgunlaşarak AB'nin en hazır yeni üyesi olarak AB'ye üye olduğunu söyledi.

    AB üyeliğinin, 1990'lı yıllarda yaşanan savaşın sonrasında Hırvatistan'ın ilk politik uzlaşma noktası olduğunu belirten Pusiç, ''Bugüne kadar, AB'de karar alıcı değil, sadece gözlemleyen taraftık. Bundan sonra, alınacak kararlar, bizim oyumuz olmadan alınamayacak'' dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow