hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    NSU cinayetlerinde öldürülenler için anıt

    NSU cinayetlerinde öldürülenler için anıt
    expand

    Almanya'da aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı Terör Hücresi tarafından öldürülen 8'i Türk 10 kişi için Dortmund kentinde anıt açıldı. Törende duygulu anlar yaşandı.

    Almanya'da ırkçı cinayetlere kurban giden 8'i Trk 10 kişi için anıt yapıldı.

    Dortmund kentindeki Ybancılar Estitüsü binası önüne dikilen anıtın açılışına Kzey Ren Vestfalya eyaleti çalışma, Uyum ve Sosyal İşler Bakanı Guntram Schneider, Dortmund Belediye Başkanı Ullrich Sierau ile Dortmund kentinde öldürülen Mehmet Kubaşık'ın yakınları katıldı.

    Anıtın üzerinde 2006'da Dortmund'da öldürülen Mehmet Kubaşık başta olmak üzere, diğer 9 kurbanın isimleri ile öldürüldükleri kent ve tarihlerin yazılı olduğu sütunda 'saygıyla anıyoruz' ifadesi yer alıyor.

    Anıt üzerinde ayrıca "Neonaziler 2000-2007 yılları arasında Almanya'yı kendisine vatan kabul etmiş 10 kişiyi öldürdü. Bizler, neonaziler tarafından işlenen cinayetlerin yıllarca aydınlatılamamış olmasından dolayı utanıyoruz, özür diliyoruz ve bir daha asla olmasın diyoruz" diye özür ifadeleri de bulunuyor.

    "Anıtın yapılacağını duyduğumuzda annemle birlikte günlerce ağlamıştık" diyen Mehmet Kubaşık'ın kızı Gamze Kubaşık, Dortmund Belediye Başkanı Ullrich Sierau'ya anıtın yapımına verdiği destek nedeniyle teşekkür etti.

    Törenin ardından anıta beyaz güller bırakılarak saygı duruşunda bulunuldu. Mehmet Kubaşık'ın eşi Elif Kubaşık gözyaşları içerisinde anıta dokundu.

    Elif Kubaşık, kızı Gamze'ye sarılarak da bir süre ağladı.

    Bir daha asla ırkçılık ve faşizmin yaşanmamasın dileyen Alman Bakan Schneider, davalarının görüldüğü Münih'teki mahkeme sürecini "Hukuk devletine yakışmayan, hiç hoş şeyler değil" diyerek eleştirdi.

    Es

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow