hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mısır'da gergin Cuma

    Mısırda gergin Cuma
    expand

    General Sisi'nin Mursi karşıtlarını cuma gösterileri için meydanlara çağırmasının ardından Mısır'da tansiyon yeniden yükseldi. ABD'den "kaygılıyız" açıklaması geldi.

    Mısır'da ordu, iktidardan devirdiği Müslüman Kardeşler'e "uzlaşma" için masa başına oturmak üzere 48 saat süre verdi.

    El Arabiya'nın haberine göre bir ordu yetkilisi, Müslüman Kardeşler'den gelecek her türlü şiddet ve kara terör çağrısına sert bir şekilde cevap vereceklerini belirterek, "Müslüman Kardeşler'e yeni hükümetin yol haritasına katılması için 48 saat süre veriyoruz" dedi.

    Bu arada Müslüman Kardeşler yeni bir bildiri yayınlayarak taraftarlarına askeri darbeye karşı barışçı direniş göstermesi çağrısında bulundu. Haraketin lideri Muhammed Badi Mısırlıların özgürlük ve meşruiyet için sokaklara dökülmesini istedi. Müslüman kardeşler bildirisinin, Genelkurmay Başkanı Abdül Fettah El Sisi'nin halkı Cuma günü terörizme karşı meydanlara çağırmasından bir gün sonrasına gelmesine dikkat çekildi.  

    Mısır'da Savunma Bakanı General Abdulfettah es-Sisi'nin, Mursi karşıtlarını cuma günü meydanlara inmeye çağırmasının ardından ülkede tansiyon yeniden yükseldi. Mısır ordusu, Kahire'deki Adeviye Meydanı'nda toplanan Müslüman Kardeşler taraftarlarına, silaha sarılmama ve barışçıl gösteri yapma çağrısında bulundu.

    Askeri helikopterlerle meydana atılan bildiri broşürlerinde, "Silahlı kuvvetler, güçlü ve güvenli bir ülkenin mücadelesini veriyor. Ordu, din ve insanlık düşmanlığı yapmaz, hayatı ve özgürlüğü tehdit edici bir faaliyette bulunmaz. Sana destek olan kardeşine silah doğrultma. Hep beraber şiddete ve teröre karşı duralım" ifadesine yer verildi.

    Göstericiler, atılan yayınları kabul etmediklerinin göstergesi olarak tekbir getirdi.

    ABD'den "kaygılıyız" açıklaması

    Sisi'nin yaptığı çağrıya Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Josh Earnest  de  değerlendirmede bulundu ve "Obama yönetimi, tansiyonu artıracak ve muhtelemen daha fazla şiddete yönlendirecek herhangi bir retorikten kaygı duymaktadır. Eğer Mısırlılar karmaşa ve istikrarsızlığın ötesine geçmek istiyorlarsa bir araya gelmeleri için bu kritik bir dönem" dedi.

    Earnest, ABD Başkanı Barack Obama Florida'ya giderken uçağı Air Force One'da soruları yanıtladı. Sisi'nin çağrısına yönelik soru üzerine Earnest, Obama yönetimi olarak Mısır güvenlik güçlerini tedbirli olmaya ve azami itidal göstermeye çağırdıklarını kaydetti.

    Earnest, güvenlik güçlerinin karşıt protestocular arasında herhangi bir çatışmayı azami derecede önlemeleri gerektiğini bildirerek, "Obama yönetimi, tansiyonu artıracak ve muhtelemen daha fazla şiddete yönlendirecek herhangi bir retorikten kaygı duymaktadır. Eğer Mısırlılar karmaşa ve istikrarsızlığın ötesine geçmek istiyorlarsa bir araya gelmeleri için bu kritik bir dönem" diye konuştu.

    Earnest, gösterilerin barışçıl yapılması gerektiği şeklindeki çağrılarını da yineledi.

    Mısır'a F-16'ların gönderilmesinin askıya alınmasıyla ilgili soru üzerine de Earnest, bu dönemde F-16'ları göndermenin uygun olmadığına karar verdiklerini ama yardımlar konusunda büyük değişiklik yapmanın da ABD'nin çıkarına olmadığını söyledi.

    5 adımlık öneri

    Öte yandan, Mısır'da bir grup din adamı, siyasetçi ve düşünür, askeri darbeye karşı demokratik sürecin yeniden işlemesi için 5 adımlık bir öneride bulundu. Sunulan önerinin metni, Ezher Şeyhi Danışmanı Hasan eş-Şafii, hukukçu Muhammed Selim el-Avva, düşünür Muhammed Ammara ve gazeteci yazar Fehmi Huveydi gibi pek çok kişi tarafından imzalanarak kamuoyuna açıklandı.

    Önerinin ayrıntılı bir şekilde anlatıldığı açıklamada, "Savunma Bakanı General Abdulfettah es-Sisi'nin 24 Ağustos günü yaptığı konuşmada halkı meydanlara inmeye çağırması gerçekte halkı birbirine kırdırma çağrısıdır ve sosyal güvenliği tehdit etmektedir" ifadesine yer verildi.

    Kriz ortamından çıkmak için demokrasi sürecinin yeniden işlemesinin gerekliliğine vurgu yapılan açıklamada, bunun için 5 adımlık bir öneri sunuldu. Öneriler, şu başlıklarla sıralandı:

    - Ordunun askıya aldığı anayasanın 141 ve 142. maddelerine istinaden Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yetkisini geçici ulusal bakanlığa devretmesi.
    - Geçici bakanlığın meclis seçimleri yapılması çağrısında bulunması.
    - Seçimlerin sonuçlarına göre ve kanuna uygun olarak devlette yürütme yetkisine sahip olacak daimi bakanlığın oluşturulması.
    - Daha sonra anayasa hükümleri gereğince erken seçimlerin yapılması.
    - Anayasanın düzenlenmesi için gerekli işlemlerin yapılması, demokrasi temelinde ulusal uzlaşının sağlanması.

    Ezher Şeyhi'nden destek

    Mısır'ın başkenti Kahire'deki Ezher Üniversitesi Şeyhi Ahmed et-Tayyib, Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'nin, terörle mücadele için kendisine yetki verilmesi amacıyla halka gösteri için meydanlara çıkma çağrısını desteklediğini belirtti. Tayyib, Mısır devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında, "Ezher, yarın meydanlara çıkma çağrısının, şiddet ve terörü ortadan kaldırmak için birlik olmak, omuz omuza vermek, şiddeti reddetmek, silahlı kuvvetleri ve sivil polisi desteklemekten başka bir şey olmadığını iyi anlamaktadır" ifadelerini kullandı.

    Gösterilerin barışçıl olmasına ve şiddetten uzak durulmasına önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Tayyib, "Ey Mısır halkı, Ezher sizin cuma günü meydanlara inerek iradenizi ortaya koymanız için yapılan çağrıyı duymuştur. Ezher, Mısır halkının siyasi düşüncesi ve dünya görüşü ne olursa olsun görüşünü şiddete başvurmadan ve başıboşluk batağına düşmeden medeni bir şekilde ifade edeceğine inanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

    Tayyib'in danışmanı Hasan eş-Şafii ise karşıt grupların birbiriyle çatışmasına ve iç savaşa engel olmak adına Mısır halkını Sisi'nin çağrısını reddetmeleri istedi. Sisi'nin halkı meydanlara çağırmasının ülke için tehlikeli olduğunu ve dökülecek olan her bir damla kandan, onun dökülmesine sustuğumuz ve engel olmadığımız için kıyamet günü sorguya çekileceğiz" diyen Şafii, bazı kötü niyetli kişilerin meydanlardaki kalabalığın içine sızarak terör eylemi gerçekleştirmesine karşı uyarıda bulunarak, ülkedeki krizden çıkış yolunun tüm tarafların siyasette anlaşmaları olduğunu ve bunun yapılabilineceğini dile getirdi.

    Mahalletul Kübra'da kavga 6 yaralı

    Mısır'ın Nil Deltasındaki el-Garbiyye iline bağlı el-Mahalletul Kübra kentinde, Mursi karşıtları ile yandaşları arasında çıkan çatışmada 6 kişi yaralandı. Görgü tanıkları, çatışmanın Rabiatul Adeviyye meydanına trenle gitmek isteyen Mursi yandaşları ile treni durdurmaya çalışan karşıtları arasında
    meydana geldiğini, kavgada kesici alet ve sopaların kullanıldığını dile getirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow