hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İlk "Dünya Vatandaşı" öldü

    İlk Dünya Vatandaşı öldü
    expand

    ABD vatandaşlığını 1948'de reddetikten sonra kurduğu, dünya vatandaşlığı ülküsü için çalışan bir örgüt aracılığıyla ilk "dünya vatandaşı "pasaportunu çıkartan Garry Davis öldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davis tarafından kurulan, Dünya Vatandaşları Hükümeti adlı kuruluşun idari kanadı Dünya Hizmet Yönetimi'nden yapılan açıklamada, ünlü barış savunucusunun, yakalandığı kanser hastalığına yenik düşerek 91 yaşında ABD'de hayata veda ettiği bildirildi.

    Dünya Vatandaşları Hükümeti adlı kuruluş, ABD hükümetine ait gizli telefon dinleme ve internet izleme programlarını basına sızdırdıktan sonra ABD tarafından kara listeye alınan eski ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) sistem analizcisi Edward Snowden'e dünya vatandaşlığı pasaportu vermesiyle son zamanlarda adından söz ettirmişti.

    Kuruluşun Başkanı David Gallup, Davis'in ölümü dolayısıyla verdiği mülakatta, kuruluşlarının ana amacının küresel düzeyde, tüm insanların birbirleriyle barış içinde yaşamasına imkan verecek hukuk kurumları oluşturmak olduğunu söyledi.

    Davis'in kanser hastalığıyla mücadele etmesine karşın son günlerine kadar hayattan kopmadığını, faal bir şekilde yaşamını sürdürdüğünü anlatan Gallup, "Garry Davis ile uzun yıllar çalıştığım ve onun gibi bir akıl hocasına sahip olduğum için kendimi çok ayrıcalıklı hissediyorum ve bundan onur duyuyorum" dedi.

    -Garry Davis Kimdir-

    İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD ordusunda B-17 bombardıman uçağı pilotu olarak görev yaptıktan sonra bir Broadway sanatçısı olan Davis, savaşta yaptıklarından duyduğu derin pişmanlık nedeniyle 1948'de Paris'te, "dünya vatandaşı" olmak için ABD vatandaşlığından çıktığını ilan etmişti.

    Davis bu kararı nasıl aldığına ilişkin bir yazısında, İkinci Dünya Savaşı sırasında, müttefiklerin İtalya çıkarması sırasında ölen kardeşinin intikamını almak amacıyla Almanya'nın Brandenburg bölgesindeki hava harekatlarına katıldığını belirttikten sonra "Ancak bu işe yaramadı. Çünkü bombalarım altında can veren insanları unutamadım" demişti.

    Davis'in, Fransa'daki Strasbourg ve Almanya'daki Freiburg üniversitelerinde siyaset bilimi okutmanı olarak görev yapan oğlu Troy da kendisiyle yapılan bir mülakatta babasının savaş nedeniyle yaşadığı travmayı dünyadaki mevcut sistemi nasıl sona erdirebilirim düşüncesiyle bastırdığını belirtmişti.

    Albert Einstein ve Albert Camus gibi önde gelen aydınların, ülkeler arasındaki savaşları sona erdirmek için bir dünya hükümeti kurulmasının önemine işaret eden görüşlerinden etkilenerek, teoriyi pratiğe dökme yollarını arayan Davis, kuruluşu aracılığıyla, üzerinde sahip olanların dünya vatandaşı ilan edildiklerini içeren ibarelerin bulunduğu pasaportlar ve belgeler bastırmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow