hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BM Temsilcisi'nden BM dışında hareket mesajı

    BM Temsilcisinden BM dışında hareket mesajı
    expand

    ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, "Suriye krizinin çözümü için dünyanın ihtiyaç duyduğu BM Güvenlik Konseyi, bu Güvenlik Konseyi değil" dedi.

    Power, Center for American Progress'te yaptığı konuşmada, Beşar Esad'ın 21 Ağustos'taki saldırıda kimyasal silah stoğundan çok az bir kısmını kullandığını ancak uluslararası toplumun Esad rejimini bundan vazgeçirmek için yeterli tepkiyi vermediğini söyledi.

    Kimyasal kullanımının mülteci akınını daha da artıracağını dile getiren Power, "Suriye'nin de ötesinde, eğer kimyasal silahların yasaklanması anlaşmasının ihlal edilmesine anlamlı bir yanıt verilmezse diğer rejimler de güçlerini artırmak için bu tür silahları edinme ve kullanma çabasına girecektir" dedi.

    Gereken cevabın verilmemesi durumunda bölgenin istikrarı ve İsrail'in güvenliğinin riske gireceğini de belirten Power, bu nedenle ABD'deki İsrail lobilerinin Başkan Barack Obama'nın talebini desteklediklerini dile getirdi.

    Suriye'deki krize çözüm bulma amacıyla ABD olarak BM'de de bir çok faaliyet yürüttüklerini anlatan Power, Rusya ve Çin'in en orta yollu BM Güvenlik Konseyi açıklamalarını bile bloke ettiklerini söyledi.

    Power krizin sonlanması için 2,5 yıl boyunca her gün Güvenlik Konseyi aracılığıyla çözüm bulma çabası yürüttüklerini belirterek, "2011'den beri Rusya ve Çin, Suriye rejiminin uyguladığı şiddeti kınayan ve diplomatk çözüm öneren üç ayrı Güvenlik Konseyi kararını veto etti. Rusya sadece bu yıl insani kaygıları vurgulayan ve Suriye'ye insani yardım girişine izin verilmesini içeren üç açıklamayı bloke etti. 21 Ağustos'ta Şam'da bin 400'den fazla kişinin öldürüldüğüne inanıyoruz. Güvenlik Konseyi bu olaydan duyulan rahatsızlığı ifade eden bir açıklama üzerinde bile anlaşamadı" diye konuştu.

    Uluslararası sistemin 1945'te 2. dünya savaşında yaşanan vahşetin tekrarlanmaması için kurulduğunu vurgulayan Power, fakat sistemin verdiği sözleri Suriye'de tutamadığını ifade etti.

    Rusya'nın pozisyonunda bir değişiklik yapma ve BM Güvenlik Konseyi'nin "uluslararası barış ve güvenliği koruma görevini yerine getirmesine izin verme" ihtimalinin çok düşük olduğunu kaydeden Power, "Dünyanın bu krizin çözümü için ihtiyaç duyduğu Güvenlik Konseyi, bu Güvenlik Konseyi değildir" dedi.

    Kosova'da yaşananları örnek gösteren Power, "Güvenlik Konseyi felç olduğu zaman, eğer ülkeler uluslararası kanun ve normları korumak istiyorlarsa Konsey dışında hareket etmek zorundalar" ifadesini kullandı.

    Power, Esad'ın kimyasal gücünü azaltmak için rejimin konvansiyonel saldırı gücünün de azaltılması gerektiğini kaydederek, bu operasyonda ılımlı muhaliflerin askeri kapasitesinin artırılmasının önemine de dikkat çekti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow