hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BMGK'daki toplantı iptal edildi

    BMGKdaki toplantı iptal edildi
    expand

    BM Güvenlik Konseyi'Nde (BMGK) yapılması planlanan Suriye konulu toplantı, Rusya'nın talebini geri çekmesi nedeniyle iptal edildi.

    BM Güvenlik Konseyi (BMGK) eylül ayı dönem başkanı Avustralya'nın BM Daimi Temsilcisi Gary Quinlan, Konsey üyelerini "Suriye" konulu toplantıya davet etti.

    TSİ 23.00'de gerçekleştirilecek toplantıda Suriye konusununda müzakerelerde bulunacağı belirtildi.

    Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, yaptığı açıklamada, ülkesinin konuyla ilgili görüşlerini daha somut hale getirdiği bir karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi'ne bugün sunacağını ve bu tasarıda 21 Ağustos'taki saldırının kınanması, Şam rejiminin kimyasal silah stokunun önce envanterinin çıkartılıp sonra da derhal imha edilmesinin isteneceğini söylemişti.

    Fabius'un açıklamasının ardından, BMGK'nın daimi üyelerinden üçü ABD, Fransa ve İngiltere BM temsilcilerinin konuyu kendi aralarında değerlendirdikleri öğrenildi.

    Gün içerisinde Rusya'nın da aralarında bulunduğu bazı BMGK üyelerinden Konsey'in toplanması yönünde talepler gelmesi üzerine de BMGK Başkanı, üyeleri toplantıya çağırdı.

    İptal edildi

    Türkiye saati ile 23.00'te yapılması planlanan toplantı, bir saat kala Rusya'nın talebini geri çekmesiyle iptal edildi.

    Kararı BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı Avustralya'nın elçisi Gary Quinlan, Twitter'dan duyurdu.

    Elçi,  "Rusya'nın talebini geri çekmesi üzerine toplantı iptal edildi" dedi.

    Tasarı sunacaklar

    İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin, ABD ve Fransa ile birlikte Suriye'nin kimyasal silahları teslim etmesiyle ilgili bugün BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) karar tasarısı sunacağını bildirdi.

    Cameron, İngiliz Parlamentosu'ndaki bir komisyonda yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama ile bugün Suriye'deki gelişmelerle ilgili telefon görüşmesi yaptığını söyledi.

    "İngiltere, Fransa ve ABD bugün BMGK'ya karar tasarısı sunacak" diyen Cameron, silahların tesliminin ve imhasının belli bir zaman çizelgesi doğrultusunda yapılması gerektiğini vurguladı.

    Fransa bugün, Suriye'nin kimyasal silahlarının uluslararası denetime verilmesi, aksi takdirde askeri güç kullanılması yönünde BM Güvenlik Konseyi'ne karar tasarısı sunacağını açıklamıştı.

    Rusya'nın önerisine Obama'dan destek

    ABD Başkanı Barack Obama'nın, Rusya'nın, Suriye'nin kimyasal silahlarının uluslararası denetime teslim etmesi önerisinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) tartışılmasına destek verdiği bildirildi.

    Beyaz Saray yetkilileri, Obama'nın Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve İngiltere Başbakanı David Cameron ile telefon görüşmelerinde Rusya'nın önerisinin ele alındığını açıkladı.

    Obama, ABD'nin askeri saldırı planlarını durdurabilecek olası bir gelişme olarak nitelediği öneriyle ilgili ayrıntıların hala belirsiz olduğunu kaydetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow