hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD, BM silah anlaşmasını imzaladı

    ABD, BM silah anlaşmasını imzaladı
    expand

    Dünyanın en büyük silah ihracatçısı ABD, küresel silah ticaretini düzenleyen Birleşmiş Milletler anlaşmasını imzaladı.

    Dünyanın en büyük silah ihracatçısı ABD, küresel silah ticaretini düzenleyen Birleşmiş Milletler anlaşmasını imzaladı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry anlaşmaya ilişkin, "Bu anlaşma kendi güvenliğimizi sağlamlaştırıyor ve küresel güvenliği inşa ediyor. Hem de her ülkenin kendini savunmasını sağlayan meşru uluslararası silah ticaretini engellemeden" dedi.

    Anlaşma, imzacı ülkelere silah ticaretini kontrol etmek için ulusal düzenlemeler gerçekleştirmesini öngörüyor. Ancak silahların ülke içindeki kullanımını serbest bırakıyor. Anlaşma geleneksel silahları kapsıyor. Bunlar arasında tanklar, savaş uçakları, helikopterler, aynı zamanda füze sistemleri ve hafif silahlar da var. Bu silahların ticareti üç şekilde yasaklanıyor; bir ülkeye uygulanan ambargo sırasında, soykırım veya insanlığa karşı suç işlendiği takdirde ve sivillere karşı kullanılması halinde.

    Anlaşmayı şu ana kadar 90 ülke imzaladı. Anlaşmanın başarısı dünyanın en fazla silah ticareti yapan ülkelerinin  imzalamasında yatıyor. Dünyadaki bütün silahların dörtte üçü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi 5 ülke ve Almanya tarafından üretiliyor.

    ABD ilk adımı attı, ancak anlaşmanın Senato'nun onayından da geçmesi gerekiyor.

    Bazı senatörler Amerikan vatandaşlarının silahlanma hakkının elinden alınacağı görüşünde. Anlaşmayı imzalayan ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise aksini düşünüyor.  

    Dünyadaki bütün silahların üçte biri ABD'de üretiliyor. Anlaşmanın yıllık hacmi 60 ile 85 milyar dolar arasında değişen bu ticarete yapacağı etki merak konusu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow