hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD ile Güney Kore arasında yeni anlaşma

    ABD ile Güney Kore arasında yeni anlaşma
    expand

    Güney Kore ile Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Kore'den gelecek nükleer tehditlere karşı caydırıcılık kapasitesinin artırılmasını öngören yeni bir stratejik pakt imzaladı.

    ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Güney Kore Savunma Bakanı Kim Kwan-jin, iki ülke arasındaki 45'nci Güvenlik Toplantısı'nda yeni stratejik paktı imzaladı. Kuzey Kore'den gelecek nükleer tehdit senaryolarına göre çerçevesi oluşturulan paktın, Güney Kore'nin nükleer caydırıcılık kapasitesinin artırılmasını öngörüyor. Paktın, Kuzey Kore'den gelecek nükleer, kimyasal ve diğer bütün saldırılara karşı daha etkili karşılık vermeyi amaçladığı ifade ediliyor.

    Chuck Hagel, yaptığı konuşmada, ABD'nin, Güney Kore'yi, Kuzey Kore'nin tehditlerinden korumak için nükleer kabiliyet, füze savunma sistemleri ve konvansiyonel silahlar olmak üzere bütün askeri kapasitesini kullanacağını söyledi.

    Kore Savaşı döneminden kalan 28 bin 500 askerin bulunduğu komuta birliğinin görevinin ne zaman sona ereceğine ilişkin görüşmelerin devam ettiğini aktaran Hagel, iki ülkenin çıkarına olmayan hiçbir karara imza atmayacaklarını ifade etti. Hagel, ayrıca 30 silahlı keşif helikopter filosunun, Güney Kore'deki Humphreys kampına ulaştığını bildirdi.

    Kim Kwan-jin ise ikili anlaşmanın Kuzey Kore'nin caydırılmasında etkili olacağını ifade etti.

    Kuzey Kore, BM Güvenlik Konseyi kararlarına rağmen bu yılın başında nükleer deneme gerçekleştirmişti. Kuzey Kore'nin elinde 5 bin ton kimyasal silah bulunduğu kaydediliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow