hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BM Güvenlik Konseyi'nden çağrı

    BM Güvenlik Konseyinden çağrı
    expand

    BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye'de acil ihtiyacı olan milyonlarca kişiye insani yardım ulaştırılması çağrısında bulundu.

    BMGK, Suriye konusunda uzun süren suskunluğunu bozarak, bir hafta içinde ikinci adımı attı.

    Geçen hafta Cuma günü Suriye'nin kimyasal silahlarının imhası için kapsamlı bir karar çıkaran Konsey, bugün de insani yardım için oy birliğiyle "Başkanlık açıklaması"nı kabul etti.

    Açıklamada, Suriye'de her geçen gün kötüye giden insani koşullara dikkat çekilerek, Suriye hükümetinden acil ihtiyacı olan yaklaşık 7 milyon kişiye insani yardım ulaştırılması için, çatışmaların yaşandığı bölgeler de dahil olmak üzere uluslararası yardım kuruluşlarına güvenli ve engelsiz giriş imkanı sağlanması istendi.

    Rusya ve Batılı ülkelerin görüş ayrılıkları nedeniyle BMGK Suriye konusunda harekete geçemiyordu. Rusya ve Çin, daha önce üç karar tasarısını ve birçok basın açıklamasını reddetmişti.

    ABD ve Rusya'nın anlaşmasının ardından, Suriye'nin kimyasal silahlarının imhası ve insai yardım girişi konularında Suriye hükümetine baskı kurulmuş oldu.

    15 insani yardım kuruluşundan çağrı

    Bu arada BMGK, kabul edilen, Suriye'de bütün taraflara, "sivillere güvenli ve engelsiz insani yardım ulaştırılması"nı isteyen 'Başkanlık açıklaması'nı memnuniyetle karşılayan 15 ululararası insani yardım kuruluşu, kararın uygulanması için BMGK'ya çağrıda bulundu.

    "ACTED, CAFOD, Christian Aid, Doctors of the World USA, Doctors of the World UK, Handicap International, International Rescue Committee, Islamic Relief Worldwide, Médecins du Monde France, Norwegian Refugee Council, Refugees International, Save the Children, Tearfund, War Child UK ve World Vision International"dan oluşan 15 İnsani yardım kuruluşu, ortak açıklama yayımlayarak, BMGK'nın açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow