hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suudi Arabistan'da isyan ettiren karar!

    Suudi Arabistanda isyan ettiren karar
    expand

    Suudi Arabistan'da 5 yaşındaki kızını döverek öldüren bir babaya verilen ceza büyük tartışma yarattı. Baba, 8 yıl hapis ve 600 kırbaç cezasına çarptırıldı.

    Lama El-Hamdi henüz 5 yaşındaydı.

    Mart 2012'de hastaneye kaldırıldı. Babası tarafından feci şekilde dövülmüş, tecavüze ve işkenceye uğramıştı. Kafatası ezilmiş, kaburgaları kırılmış, el parmaklarından birinin tırnağı sökülmüştü. Sopa ve elektrik kablolarıyla dövüldüğü için vücudunda yanıklar vardı.

    7 ay boyunca tedavi gördü. Ancak yaşam mücadalesini kazanamadı ve 2012 ekiminde hayatını kaybetti.

    Merakla beklenen dava sonuçlandı, 2012 kasımında tutuklanan babaya Suudi Mahkemesi, 8 yıl hapis ve 600 kırbaç cezası verdi.

    Karar insan hakları savunucularını ayağa kaldırdı.

    Peki ceza neden bu kadar düşük oldu? Öncelikle Suudi Arabistan'da bir babanın çocuğunu ve bir kocanın eşini öldürmesi "ölüm cezası" kapsamına alınmıyor.

    İkinci olarak eşinden ayrı yaşayan kızın annesi başta kabul etmeyeceğini söylese de sonradan kızının ölümü için kan parası ödenmesine ikna oldu.

    Böylece Suudi yasalarına göre babanın ömür boyu hapis cezası alma olasılığı da ortadan kalktı.

    Kan parasının miktarı 50 bin dolar. Anne diğer çocuklarına bakabilmek için bu parayı kabul ettiğini söyledi.

    Dünya çapında büyük yankı uyandıran olay, Suudi Arabistan'da çocukların uğradığı istismarı gözler önüne seriyor. Ülkede, ailenin özel hayatı konusunda uygulanan çok sıkı kurallar ve ataerkil düzen, sorunu çok daha ciddi boyutlara taşıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow