hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Haşimi: "Irak'ta adil yargılanmaya hazırım"

    Haşimi: Irakta adil yargılanmaya hazırım
    expand

    Irak mahkemesi tarafından hakkında idam kararı verilen eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi, Belçika'daki temaslarının ardından Türkiye'ye geldi.

    Türk Hava Yolları'nın tarifeli seferiyle saat 22:30'da Atatürk Havalimanı VIP Salonu'na gelen Haşimi, yeniden İstanbul'da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek temasları hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Avrupa Parlamentosu'nun daveti üzerine Brüksel'de çeşitli temaslarda bulunduğunu ifade eden Haşimi, "Avrupa toplumuna Irak halkının mesajını iletmekle yükümlü olduğum bir vazifem olduğuna inanıyorum. Bu mesajın da açıkça iletildiğinden ve Avrupalılar tarafından memnuniyetle karşılandığından eminim" diye konuştu.

    Irak'taki son durum hakkında değerlendirmeler yapan ve Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'yi eleştiren Haşimi, "Irak'taki durum şu an çok kritik seviyede. Irak'ın şu an bir dönüm noktasında olduğunu düşünüyorum" dedi.

    Suriye'deki katliamlara da değinen Haşimi, Suriye'de daha iyi hayat standardı arzulayan masum insanların başına gelen felaketlerden derin endişe duydugunu belirtti.

    "Adil bir mahkemede yargılanmaya hazırım"


    Bu arada Haşimi'nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Parlamentosu'na katılımının ardından basın açıklaması yapan Haşimi'nin, adil bir şekilde yargılanacağı yönde garanti verilmesi durumunda ülkesinde yargılanmaya hazır olduğunu ancak Irak'ta adil yargının bulunmadığını söylediği belirtildi.

    Açıklamada Haşimi'nin, "Mahkeme Başkanı Mithat el-Mahmud'un Başbakan Nuri el-Maliki'nin ofisiyle işbirliği yaptığı ve tüm emirlerini yerine getirdiği bir durumda Irak'ta adil yargıya fırsat yok. Böylece yurtiçinde ve yurtdışında Irak'ın itibarını kötülemiştir" dediği kaydedildi.

    Haşimi'nin, "Kendisinin ve işkence gören korumalarının suçsuzluğunu ispatlamak için gerçek imkan sağlayacak mahkeme önünde derhal yargılanmaya hazır olduğunu söylediği" ifade edildi.

    Eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi, Avrupa Parlamentosu'nun isteği üzerine düzenlenen özel oturumda, gizli muhbir tarafından ihbar edilerek tutuklanan ve yıllarca hapislerde tutulan, itirafta bulunmaları için işkenceye maruz kalan binlerce masumun durumunu ayrıntılarıyla anlattığı bildirildi.

    Irak mahkemesi tarafından Haşimi ve korumaları hakkında verilen 23 idam ve 2 müebbet hapis kararı bulunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow