hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Prof. Dr. Sıkı'dan elektrik teli uyarısı

    Prof. Dr. Sıkıdan elektrik teli uyarısı
    expand
    KAYNAK DHA

    EGE Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EGE Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, İzmir Kuşcenneti yolunda bulunak elektrik tellerinin kuş ölümlerine neden olmaması için yer altına alınmasını istedi.

    294 kuş türünün gözlendiği, 107 kuş türünün kuluçkaya yattığı, dünyanın ve Türkiye'nin önemli sulak alanlarından biri olan İzmir Kuşcenneti'nde başta flamingolar olmak üzere elektrik tellerine çarpan kuşların öldüğünü belirten Prof. Dr. Mehmet Sıkı önlen alınmadığını belirterek tepki gösterdi. Yazılı bir açıklama yapan Sıkı, "Flamingolardan başka tepeli pelikan, küçük karabatak, Akdeniz martısı, küçük beyaz balıkçıl, gümüş martı, üveyik ile ötleğen gibi küçük kuşlar bile elektrik tellerine çarparak yaralanmakta hatta ölmektedir. Kuşların yaralanması ve ölümlerin görüldüğü bölgenin doğal sit alanı, Ramsar alanı ve yaban hayatı koruma sahası statüleri olduğu halde Kuşcenneti'ni korumakla sorumlu olan yetkili Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile bu alanı işleten kurumlar, kuş ölümleri ve yaralanmalarına seyirci kalmaktadır. Bu tehlikeyi kamuoyuna ve ilgili kurumların dikkatine sunmak ve tedbir almak üzere 2015 yılında Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi; İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne resmi yazı yazarak başlatmıştır. Başvurumuz sonunda 2016 yılında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü İzmir II Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu 23 Şubat 2016 tarihinde 298 sayılı kararını aldı. Bu kararda; İzmir Kuşcennetinde yol boyunca uzanan gerilim hattının ilgili kurum ve kuruluşların denetimi gözetiminde yer altına alınmasında bir sakıncanın olmadığına oy birliği ile karar verilmiş ve bu karar konu ile ilgili Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), DKMP Genel Müdürlüğü İzmir İl Şube Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyise ve Çiğli Belediye Başkanlığı, Binbir Gıda Çamaltı Tuz İşletmesi Şubesi, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğü ve İzmir Kuşcennetini Koruma Birliği'ne gereği için gönderilmiştir. 2016 yılında ilgililerle konu hakkında 2 toplantı yapıldığı halde 8 kilometnlik elektrik hattının yer altına alınması için olumlu bir kararın alınması sağlanamamış olup ilgililer sorunu çözmek yerine birbirini suçlamışlardır" dedi.

    Uluslararası Paris, Bern ve Ramsar Sözleşmeleri ile korunmak zorunda olunan İzmir Kuşcenneti sulak alanında kuş ölümlerinin önüne geçmek için ilgili tüm kurumların yasa gereği el ele verip Koruma Kurulu kararını en kısa zamanda yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Sıkı, "Aksi takdirde konu ile ilgili ve gereği için kurul kararının gönderildiği 6 kurum için, 2863 sayılı Sit Kanunu'na muhalefetten Menemen Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağımı kamuoyunun bilgisine sunarım" dedi.

    İZMİR, (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow