hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'den Filistinlilere 100 milyon dolar

    ABDden Filistinlilere 100 milyon dolar
    expand

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, altyapı harcamalarında kullanılmak üzere Batı Şeria'ya 100 milyon dolarlık yardım sözü verdi.

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmenin ardından geniş güvenlik önlemleri altında Batı Şeria'daki Beytüllahim şehrine giden Kerry, yerel yetkililer tarafından karşılandı.

    Hristiyan dünyasının önemli kiliseleri arasında bulunan Yeniden Doğuş Kilisesi önünde kısa bir konuşma yapan Kerry, sadece haritadaki sınırların değil, çocukların geleceğinin de düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

    Kerry, şöyle devam etti: "Amerikan yönetimi Filistin yönetimiyle işbirliği içinde yürütülmek üzere Batı Şeria'da altyapı çalışmalarında kullanılması için 3 ay önce verdiği 25 milyon dolarlık yardım sözü üzerine, 100 milyon dolarlık daha yardım taahhüdünde bulunuyor. Bu taahhüdümüzü önümüzdeki 6 ay içinde yerine getireceğiz ve bu harcamalar yeni okullar ve altyapı için yapılacak."

    Kerry, daha sonra Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'la görüşmek üzere Ramallah'a hareket etti.

    Kerry,  Mahmud Abbas ile görüşmesinin ardından, Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde düzenlediği basın toplantısında, Yahudi yerleşim birimleri inşasının, İsrail-Filistin arasındaki barış görüşmeleri açısından "yapıcı olmadığını" belirterek, "Filistin Devlet Başkanı, barış müzakereleri tamamlanana kadar BM'ye gitmeme konusunda söz verdi" dedi.

    Abbas'ın barış sürecine yüzde 100 uyduğunu ifade eden Kerry, "Filistin yönetimi, Filistinli tutukluların serbest bırakılmasına devam edilmesi karşılığında İsrail'i BM'ye şikayet etmeyecek" diye konuştu.

    Kerry ayrıca İsrail ve Filistin halklarının uyum içinde bir hayat yaşayabilmeleri için kapsamlı barışın sağlanması konusunda ABD'nin çabalarının devam edeceğini dile getirdi.

    Kerry İsrail'de

    Ortadoğu turu çerçevesinde Filistin temaslarını tamamlayarak İsrail'e dönen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres tarafından kabul edildi.

    Peres, cumhurbaşkanlığı köşkündeki görüşmenin ardından yapılan ortak basın açıklamasında, Kerry'nin önderliğinde Araplar, Yahudiler ve Filistinliler arasında uzlaşma sağlanabileceğini belirterek, "Daha iyi bir alternatifimiz yok. Barış yapmanın maliyeti her geçen gün artıyor ve insanların zannettiği kadar da çok fazla zamanımız yok. Müzakereleri sonuçlandırmak için anlaşma
    yapabileceğimize inanıyorum" dedi.

    Filistinlilerle barıştan başka bir seçenekleri olmadığını ifade eden Peres, "Abbas da dahil olmak üzere Filistinli liderler bilmeliler ki onlar için bizden daha iyi bir alternatif olmadığı gibi bizim için de onlardan daha iyi bir alternatif yok. Bu bize barışı getirecektir. Çatışmayı yenilemek, nefreti
    yenilemektir ancak barış için iki devletli çözümden daha iyi bir alternatif yoktur" diye konuştu.

    "Alternatifler İran İçin pahalı olur"

    "En büyük tehlikemiz İran, en büyük umudumuz barıştır" diyen Peres, ABD'nin İran'ın nükleer programı konusunda ortaya koyduğu politikanın kabul edilir olduğuna vurgu yaparak, "Nükleer silah üretme, ekonomik ve siyasi açıdan İranlılar için karlı olabilir ancak şunu bilmelidirler ki bunun alternatifleri onlar için daha pahalı olur" ifadesini kullandı.

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise "Görevimiz imkansız değil, başarılabilir. Her iki taraf için tarihi ve zor kararlar almak gerekecek. Başka alternatif yok. Barışın yokluğunda kaos, şiddet, kargaşa ile yüzleşilecek. Sürekli bir savaşla yaşanamaz" değerlendirmesinde bulundu.

    ABD yönetimi olarak, önümüzdeki aylarda barış sürecinde bazı ilerlemeler sağlayabilmeyi umduklarını dile getiren Kerry, "Netanyahu ve Abbas ile görüşmemde şuna ikna oldum ki olumlu yönde alınan kararlar, İsrail ve Filistinlilerin çıkarına olacak" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow