hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin ve Vietnam alarmda!

    Çin ve Vietnam alarmda
    expand

    Filipinler'in orta kesimlerini etkisi altına alan Haiyan tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısının 100'ü aştığı bildirildi.

    Hızı hafifleyen tayfun, Çin ve Vietnam'a doğru ilerliyor.

    Sivil Havacılık Müdür Yardımcısı Yüzbaşı John Andrews, şimdiye kadar bölgede yaşanan en şiddetli tayfunlardan biri kabul edilen Haiyan tayfununda 100'den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

    Saatteki hızı 163 kilometreye varan rüzgarlarla batıda Vietnam'a doğru ilerleyişini sürdüren tayfun, Leyte Adası'nda yüzlerce binanın nasar görmesine, deniz kenarındaki evlerin yerle bir olmasına neden oldu. Görgü tanıkları, başkent Manila'nın 580 kilometre güreybatısındaki Tacloban kentinde sokakların cesetlerle dolu olduğunu söyledi.  

    Devlet Başkanı Benigno Aquino'nun danışmanlarından Devlet Bakanı Rene Almendras, tayfundan etkilenen bazı yerleşim birimleri ile iletişim sağlanamadığını, ölü sayısının artmasından endişe edildiğini belirtti.

    Tacloban Havaalanı'ndaki terminal binasının da ağır hasar  görmesi nedeniyle bölgeye sadece askeri uçaklarla yardım gönderilebiliyor.

    Doğal Afetler Ajansı yetkilileri, yaklaşık 4 milyon insanın tayfundan etkilendiğini, 800 bin kişinin ise evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Tayfunun yol açtığı heyelan ve devrilen ağaçlar nedeniyle yolların kapandığı bölgede arama ve kurtarma çalışmaları güçlükle yürütülüyor.  

    Çin'de alarm verildi

    Bu arada tayfunun pazar günü ulaşması beklenen Çin'de sarı alarm verildi. Tayfunun Güney Çin Denizi'nde 8-10 metrelik dalgalara yol açabileceği uyarısında bulunan yetkililer, bölge halkına gereken önlemleri almaları ve gemilerin limana dönmesi çağrısını yaptı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow