hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gürcistan'da yeni cumhurbaşkanı göreve başladı

    Gürcistanda yeni cumhurbaşkanı göreve başladı
    expand

    Gürcistan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan iktidar partisi Gürcü Rüyası'nın adayı Giorgi Margvelaşvili, yemin ederek görevine başladı.

    Başkent Tiflis'deki eski parlamento binasında yapılan törene, 50'den fazla ülke temsilcisi katıldı. Türkiye'yi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in temsil ettiği törende, Litvanya cumhurbaşkanı, Azerbaycan başbakan, üç ülke ise dışişleri bakanı düzeyinde temsil edildi. Törene, mevcut cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve liderliğini yaptığı Ulusal Birlik Partisi temsilcileri ise katılmadı.

    Parlamento binasının iç bahçesinde yapılan törende Margvelaşvili, Gürcistan Anayasası'na elini koyarak yemin etti. Gürcistan milli marşının okunmasının ardından ise yeni cumhurbaşkanı askeri kıtayı selamladı.

    Margvelaşvili, yemin töreninin ardından yaptığı konuşmada, ülkede Sovyet dönemi sonrası geçiş sürecinin bittiğini, Avrupa tarzı yeni çağdaş demokratik düzene geçildiğini, 2012 yılından itibaren de Avrupa ile politik sürece geçişin temellerinin atıldığını söyledi.

    Giorgi Margvelaşvili, cumhurbaşkanlığı döneminde bütün vatandaşların haklarını koruyacağını, ekonomik gelişim sürecine önem vereceğini ve halkın yaşam koşullarını iyileştireceğini vadetti.

    Ülkenin askeri savunma gücünü artıracağını ve herhangi bir dış müdahaleye cevap verecek düzeyde hazır olacaklarını söyleyen Margvelaşvili, uluslararası ve iç problemleri de barışçıl yolla çözeceklerini söyledi.

    Bölgede dengeli bir politika yürüteceklerini vurgulayan Giorgi Marvelaşvili, "Bölgedeki komşularımız Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan ile ekonomik ve diplomatik ilişkileri bizim için önemlidir" dedi.

    Rusya ile ilişkilerde zor dönem yaşandığına da işaret eden Margvelaşvili, Avrupa Birliği ve NATO'ya entegrasyon sürecine paralel olarak, bu ülke ile aralarındaki mevcut problemleri çözmek istediklerini dile getirdi.

    Gürcistan'da 27 Ekim'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerine iktidar partisi Gürcü Rüyası'nın adayı olarak katılan Giorgi Margvelaşvili yüzde 62,12 oy cumhurbaşkanı seçilmişti.

    Mihail Saakaşvili'nin liderliğini yaptığı Ulusal Birlik Partisinin adayı David Bakradze ise yüzde 21,72 oranında oy almıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow