hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Putin'den Gizem sorusuna "esprili" yanıt

    Putinden Gizem sorusuna esprili yanıt
    expand

    Başbakan Erdoğan ve Rusya lideri Putin bir araya geldi. Gazetecilerin Erdoğan'a yönelttiği "Gizem Akhan'ı da Türkiye'ye götürme ihtimaliniz var mı?" sorusuna Putin, "espri" olarak, "Sayın Başbakan eşiyle buraya geldi. Nasıl bir soru soruyorsunuz?" sözlerini sarf etti.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Konstantinovski Sarayı'nda baş başa görüştü.

    Türkiye - Rusya 4. Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısına katılmak üzere St. Petersburg'da bulunan Başbakan Erdoğan, konsey toplantısı öncesinde Putin ile biraraya geldi. Görüşmeye Türk tarafından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus tarafından da Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov  katıldı.

    Görüşmenin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ortak basın toplantısı düzenledi. İki lider ele aldıkları konular hakkında bilgi verdi ve ardından da basın mensuplarının sorularını yanıtladılar.

    Erdoğan: "Suriye'de rejim birinci derecede sorumlu"

    Suriye'deki durumu da konuştuklarını belirten Erdoğan, Suriye'deki rejimin ölümlerin birinci derecede sorumlusu olduğunu vurguladı. Erdoğan, "Suriye rejimi hiçbir ayrım yapmaksızın bütün şehirleri ve mabedleri, camileri yer ile yeksan etmiştir. Yakmıştır yıkmıştır ve bunlar konvansiyonel silahlarla olmuştur" diye konuştu.

    Erdoğan, bir soru üzerine de Suriye'de yaşananlar karşısında Rusya'nın da daimi üyelerinden biri olduğu BM Güvenlik Konseyi'ni eleştirdi ve "BM Güvenlik Konseyi bu işin aslında yakın takipçisi olması gerekir. Ama ne yazık ki BM Güvenlik Konseyi de bu konuda hala hemfikir olamamıştır. Ne olduysa şu ana kadar 150 bin insana olmuştur" ifadelerini kullandı.

    Putin: "Nihai hedefimiz Suriye'de barış"

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Erdoğan ile görüşmesinde Suriye konusunu ayrıntılı biçimde ele aldıklarını anlattı. İnsani krizin son bulması için çözüm üretecek yollar üzerinde çalışma konusunda mutabık kaldıklarını ifade eden Putin, "Bugün bu konuyu Başbakan ile ayrıntılı bir şekilde konuştuk. Başbakan'ın endişelerini paylaşıyorum. Sonuç olarak Suriye konusunda bizim nihai hedeflerimiz aynı, barışın sağlanması" diye konuştu.

    Putin: "Hiç kimse aşırı grupları tartışmıyor"

    Rus lider, 2007'den beri Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile hiçbir teması olmadığını ifade ederek, "Geçen gün kendisiyle telefonda konuştuk. Esad Suriye'deki insani durumdan endişeli. Bu durumun sorumlusunun kim olduğu konusunda ise farklı değerlendirmeler var fakat hiç kimse aşırı grupları tartışmıyor. Masum insanların dramlarını unutmamalıyız" dedi.

    Türkiye-Rusya işbirliğinin karşılıklı yarar ilkesine dayandığını söyleyen Putin, "En büyük yatırım projelerimiz enerji alanında. Bu alandaki işbirliği stratejik düzeye ulaştı. Enerji alanında Mavi Akım ve Akkuyu Nükleer Santrali önemli yer tutuyor. Rosatom, Türkiye'nin ilk nükleer güç santralini Akkuyu'da inşa edecek. Toplam yatırım değerinin 20 milyar doları bulması bekleniyor" dedi.

    "Cenevre 2'yi yine de destekliyoruz"

    Suriye'ye ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, Cenevre 2 toplantısını da başından beri desteklediklerini söyleyerek, "Fakat üzülerek şunu söyleyeyim ilk toplantıdan ne yazık ki hiçbir netice alınamadı. Yine destekliyoruz, temenni ederiz ki netice alalım. Kaybedecek vakit yok. Bütün bu kaybolan vakitler sadece Suriye'deki rejime zaman kazandırmaktadır. Son olarak diyorum ki, Suriye halkının önünü açalım, bırakalım kendileri iradesiyle kendi yöneticilerini seçsinler" değerlendirmesinde bulundu.

    "Türkiye'nin nükleer personelini eğitiyoruz"

    Rusya'dan Türkiye'ye güney akım boru hattının denizaltındaki çalışmalarına yakında başlayacaklarını söyleyen Putin, "Türkiye'nin nükleer enerji kullanımı için kadro ve personel eğitimi yapmaktayız. İskenderun demir-çelik fabrikasının yenilenmesine Rus şirketimiz maddi destek vermektedir. Rusya genelinde Türk müteahhitlerin yatırımları 50 milyar doları geçmiştir" diye konuştu.

    Turizmin önemi vurgusu

    2012 yılında Rusya'dan Türkiye'ye 3.6 milyon Rus turist geldiğini belirten Putin bu sayının 4 milyona ulaşabileceğini söyledi. Putin ayrıca, "Suriye konusunda yakın noktalarımızı bulmaya devam ediyoruz" diye konuştşu.

    Türkiye Rusya ilişkilerinde her alanda büyük gelişmeler kaydedildiğini vurgulayan Erdoğan, "Turizmde Rusya'nın Türkiye'yi önemli bir destinasyon noktası olarak görmesi bizi memnun etmektedir. Karşılıklı olarak atılan kültürel adımları ve etkinlikleri arttırmaya devam edeceğiz" dedi.

    "Enerjide birinci ortağımız Rusya"

    Enerji ve diğer alanlarda neler yapılabileceğini görüştüklerini ifade eden Erdoğan,"İlk nükleer santralimizi Rusya ile beraber yapıyoruz. Bu 20 milyar dolarlık bir yatırım. Bu konu tüm teknik yönleriyle bakanlar başkanlığındaki heyet tarafından görüşüldü. Enerji alanında bizim birinci derecede ortağımız Rusya" dedi.

    Rus Siberbank'ın, Türkiye'den Denizbank'ı satın alarak Türk bankacılık sektöründe farklı bir yer edindiğini belirten Erdoğan, finans sektöründe karşılıklı yapılacak yatırımları da çok önemsediklerini söyledi. Erdoğan, konuşmasında Türk müteahhit firmalarının Rusya'da 50 milyar dolara ulaşan yatırımlarına da değindi.

    Rus lider Putin de Türk inşaat şirketlerinin 2014 Soçi Kış Olimpiyat oyunları hazırlıklarında önemli işler üstlendiğini söyleyerek övgüyle söz etti.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'le, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunları değerlendirdiklerini de bildirdi.

    Putin'in Gizem "esprisi"

    Rusya'da tutuklu bulunan Greenpeace üyesi Gizem Akhan'ın kefaletle serbest bırakılması kararı hatırlatılarak, "Sayın Başkanla konuyu görüştünüz mü? Diğer yandan bir dava daha devam ediyor. Rusya dışına çıkış yasağı olduğu söyleniyor, böyle bir şey yoksa beraberinizde Gizem Akhan'ı da götürür müsünüz?" sorusu üzerine Putin, "Sayın Başbakan eşi ile buraya geldi, nasıl bir soru soruyorsunuz" dedi. Putin'in "espri" olarak sarf ettiği bu sözler salonda gülüşmelere yol açtı. Putin, "Bu İşin hukuki yönüne bizim karışmamız doğru olmaz" diye konuştu.

    Akhan'ın durumuyla ilgili bir soru üzerine ise Erdoğan, "Bu konuyu görüştük. Bana göre kefaletle bırakılmış olması önemlidir. Yargı süreci devam etmektedir. Demir parmaklıkların arkasından çıkması önemlidir. Özgürlüğün tadını bilenlerdenim" dedi.

    2020 Expo Fuarı

    Putin ve Erdoğan, 2020 Expo Fuarı için İzmir ile Rusya'nın Ekaterinburg şehirlerinin adaylığı konusuna da değindi. Putin'in, "En güzel seçenek tabii ki Ekaterinburg ama eğer Ekaterinburg olursa İzmir de olsun. İzmir'den daha iyisi yoktur. Düşünüyorum ki sayın Başbakan tam tersi bir şekilde yorum yapacak" demesi üzerine Erdoğan, "Ben de aynı şekilde düşünüyorum. Fakat en çok korktuğum ikisi birden çıkarsa ne olacak?" ifadesini kullandı. Putin'in, "Hakikaten bizim ticaret hacminin büyük boyutunu gözönünde tutarak, bizim için hem Ekaterinburg'da hem de İzmir'de bu fuara katılmak ilginç olur ama tabii ki rekabet içerisindeyiz" sözlerine Erdoğan, "Biz karşılıklı bir dayanışma göstereceğiz" karşılığını verdi.

    "Şangay İşbirliği Teşkilatı"

    Putin'in, Ukrayna'nın AB üyeliğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken "Bu konunun siyasi boyutu yok. Mesela, Türkiye'nin AB ile görüşmelerinde büyük bir tecrübesi var. Biz Türkiye'den soracağız neler yapabiliriz" demesi üzerine Başbakan Erdoğan, "Çok doğru, 50 yıllık tecrübe kolay değil" dedi.

    Erdoğan, "Ben sayın başkanın tabii bu tespitine karşı bir başka tespitle diyorum ki Şangay İşbirliği Teşkilatı'na gelin Türkiye'yi alın. Bizi de bu sıkıntıdan kurtarın. Biz bunun yanında Avrasya'daki ülkelerle ilgili de serbest ticaret anlaşmasına varız. Ama dediğim gibi Şangay İşbirliği Teşkilatı olayını daha önce de Sayın Başkana izah etmiştim. Bunu önemsiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow