hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran'dan anlaşma sonrası ilk açıklama

    İrandan anlaşma sonrası ilk açıklama
    expand

    İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran ile 5+1 ülkeleri arasındaimzalanan nükleer anlaşmaya ilişkin, "Dünyadaki büyük güçler, İran'ın nükleerfaaliyet hakkını artık resmen tanıdı" dedi.

    Devlet televizyonunda halka seslenen Cumhurbaşkanı Ruhani, dünyanın müzakerelerde İran halkına saygı duymanın olumlu sonuç getireceğini, yaptırım ve tehditlerin hiçbir işlevinin olmadığını hissettiğini söyledi.

    "10 yılın ardından ilk defa bu seviyede bir anlaşma yapılmasından memnunuz. Bu anlaşma, nükleer yolundaki ilk adımdır" diyen Ruhani, müzakerelerin eşit koşullarda ve karşılıklı saygı içerisinde sürdürülmesi durumunda ileriye doğru hareket etmeye devam edeceklerini ifade etti.

    Anlaşmanın en önemli getirisinin, 5+1 ülkeleri ile dünyanın diğer önemli güçlerinin İran’ın nükleer faaliyet hakkını resmen tanıması olduğuna işaret eden Ruhani, "Elbette bu İran’ın zaten Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi (NPT) Anlaşması çerçevesinde sahip olduğu bir haktı. Anlaşmanın ikinci getirisi, İran’ın kendi toprakları içerisinde uranyum zenginleştirme hakkının resmen kabul edilmesidir" diye konuştu.

    Ruhani, "İran halkına uranyum zenginleştirme faaliyetleri ile Natanz, Fordo, Erak, İsfahan ve Benderabbas’ın faaliyetlerine devam edeceğini alenen ilan ediyorum" dedi ve yaptırımların sırasıyla kaldırılması maddesini ise anlaşmanın en önemli üçüncü getirisi olarak sıraladı.

    Tüm yaptırımların sırasıyla kaldırılacağını belirten Ruhani, "Bazılarının hoşuna gitsin ya da gitmesin bu anlaşmayla birlikte yaptırım politikaları artık yenilgiye uğramıştır. Dün gece yaptırım politikaları çatlamaya başladı ve zamanla bu çatlaklar daha da derinleşecektir" diye konuştu.

    Ruhani, "Bugün elde edilen başarıyı, liderimizin (dini lider Ayetullah Ali Hamaney) rehberliğine, büyük İran halkının sonsuz desteğine, diplomatlarımızın özverili çalışmaları ve şehitlerimize, özellikle de şehit olan nükleer uzmanlarımıza borçluyuz" ifadesini kullandı.

    İran halkının hiçbir zaman nükleer silah peşinde olmadığını belirten Ruhani, "Kapsamlı müzakereler ve nihai anlaşmanın ardından kimse çıkıp 'İran’ın nükleer silah elde etmesini engelledik' demesin. Bu tarihi gülünç şakalardan başka bir şey değildir. İran, hiçbir zaman nükleer silah peşinde olmadı. Bunu sadece ben değil, İran’ın nükleer faaliyetlerini denetleyen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı da belirtiyor" şeklinde konuştu.

    Bir açıklama da Dışişleri Bakanı'ndan

    İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de, yaptıkları anlaşmanın iki ayrı aşamada İran'ın uranyum zenginleştirme programının devam edeceğine açıkça kaynak oluşturduğuna inandıklarını söyledi.

    Zarif, İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında İran'ın nükleer programına ilişkin anlaşmaya varılmasının ardından Uluslararası Konferanslar Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

    Anlaşmanın önemli bir başarı, ancak bir ilk adım olduğunu ifade eden Zarif, İran halkının, haklarına ve onuruna saygı beklediğini, bu sürecin bunu sağlayabileceğini umduğunu kaydetti.

    Bir basın mensubunun anlaşmada karşılıklı güvenin nasıl sağlanacağını sorması üzerine Zarif, anlaşmanın yürütülmesi için bir komisyon oluşturulduğunu belirterek, bunun karşılıklı güvenin sınanacağı bir süreç olacağını ifade etti.

    Bugünkü anlaşmayla İran'ın batıyla yeniden barışıp barışmadığının sorulması üzerine Zarif, amaçlarının nükleerle ilgili konuyu çözmek olduğunu
    ifade etti. Zarif, "Nükleerle ilgili konunun gereksiz bir konu olduğunu düşünüyorduk. Daha önemli konulara eğilmemizi engelliyordu" dedi.

    Bölge ve dünyadaki gelişmelerin kendileri için çok önemli olduğunu dile getiren Zarif, bu anlaşmanın karşılıklı güvenin inşası için somut adımlar getireceğini umduğunu kaydetti.

    Nasıl anlaşmaya varıldı?

    Uranyum zenginleştirme hakkı konusunda anlaşmaya nasıl varıldığının sorulması üzerine Zarif, uluslararası alanda güç kullanma seçeneğinin BM şartı
    kabul edildikten sonra ortadan kalktığını savundu.

    Güç kullanmanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Zarif, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nın 4. maddesinde barışçıl
    nükleer teknoloji elde etme hakkının devredilemez olduğunun öngörüldüğünü belirtti.

    Bütün ülkelerin bunu tanıması ve buna saygı göstermesi gerektiğini ifade eden Zarif, "Yaptığımız anlaşmanın iki ayrı aşamada İran'ın uranyum zenginleştirme programının devam edeceği ve herhangi bir anlaşmanın şimdi ve ileride bir parçası olacağına açıkça kaynak oluşturduğuna inanıyoruz" dedi.

    Uranyum zenginleştirmenin kendilerinin hakkı olduğuna inandıklarını bildiren Zarif, bu hakka saygı duyulmasını istediklerini söyledi. Zarif, "Bizim komşularımızın güvenliği bizim güvenliğimizdir" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow