hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Davutoğlu tarihi anlaşmanın ardından Tahran'da

    Davutoğlu tarihi anlaşmanın ardından Tahranda
    expand

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran'ın P5+1 ülkeleriyle yürüttüğü müzakerelerde varılan anlaşmanın hemen ardından Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısı için Tahran'a gitti.

    Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (EİT) 21. Bakanlar Kuru Toplantısı için İran'a giden Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile biraraya geldi. Davutoğlu, Cenevre'de İran ve Batı ülkeleri arasında varılan tarihi anlaşma sebebiyle İran Dışişleri Bakanını tebrik etti. Davutoğlu, temaslarına ilişkin ayrıntıları ise Twitter hesabından paylaştı.

    Davutoğlu'nun, İran Dışişleri Bakanı Zarif ile istişarelerinde hem Tahran'la sağlanan tarihi anlaşma hem de Suriye krizinin ayrıntılı olarak ele alınması bekleniyor.

    Davutoğlu, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri tarafından kabul edildi.

    Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmede ağırlıklı olarak ikili ekonomik ilişkileri geliştirme doğrultusunda ticaret, enerji ve ulaştırma konuları ele alındı.

    Türkiye'nin iki ülke arasındaki ticaret hacmini kısa sürede 30 milyar doların üzerine çıkarmadaki arzu ve kararlığını dile getiren Davutoğlu, 2020 yılına kadar ise bu miktarın 100 milyar dolara yükseltilmesinin hedeflendiğini belirtti.

    İran'da ticari faaliyette bulunan Türk firmalarının karşılaştıkları sorunları da gündeme getiren Davutoğlu, bu problemlerin ortadan kaldırılmasının ticaret hacmini arttırma yönündeki hedeflere büyük katkı sağlayacağını, Türkiye'nin bu alanda işbirliğine hazır olduğunu yineledi.

    İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cihangiri de ticaret hacmiyle ilgili hedefleri paylaştıklarını ve bu hedefin önündeki engellerin kaldırılmasının İran'ın en önemli öncelikleri arasında yer aldığını söyledi.

    Ulaştırma alanında tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması üzerinde mutabık kalınan görüşmede Davutoğlu, Marmaray projesinin bu kapsamda önemli bir adım teşkil ettiğini ifade etti. Davutoğlu ayrıca Trabzon-Bender Abbas güzergahının canlandırılmasını gündeme getirdi.

    Görüşmede, İran ile 5+1 ülkeleri arasında sağlanan anlaşmanın ardından Tahran'a uygulanan yaptırımların kaldırılması ile iki ülkenin sahip olduğu enerji ticareti potansiyelinin daha fazla kullanılacağı kaydedildi.

    Cenevre'de varılan mutabakattan dolayı Cihangiri'yi tebrik eden Davutoğlu, sağlanan diplomatik başarının hızla kalıcı bir anlaşmaya dönüştürülmesini temenni etti. Cihangiri de Türkiye'nin diplomatik çözüm yönündeki görüş ve çabalarının farkında olduklarını ve başından beri sürece yaptığı katkılardan ötürü Türkiye'ye teşekkür etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow