hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'den İran'la Cenevre anlaşması sonrası ilk hamle

    ABDden İranla Cenevre anlaşması sonrası ilk hamle
    expand

    ABD, Cenevre'deki anlaşmanın ilk hamlesi olarak, İran'dan ham petrol alan Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 9 ülkenin yaptırım muafiyetini uzattı.

    Cenevre'deki anlaşma sonrasında ABD'den yaptırımlar konusunda ilk hamle geldi. ABD, İran'dan ham petrol alımlarını düşürdükleri gerekçesiyle aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 9 ülkeye dördüncü kez yaptırım muafiyetini uzattı.

    Yazılı açıklamayı ABD Dışişleri Bakanı John Kerry yaptı, "İran'ın nükleer programının barışçıl olduğundan emin olana dek yaptırımlarımızı 6 ay boyunca sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

    Muafiyetin kapsadığı ülkeler arasında Türkiye dışında, Çin, Hindistan, Güney Kore ve Tayvan gibi İran'ın yüksek oranda petrol ihraç ettiği ülkeler var.

    Kerry, Malezya, Güney Afrika, Singapur ve Sri Lanka'ya ise İran'dan artık petrol satın almadıkları için  muafiyet uygulamayacaklarını açıkladı. Muafiyet süresi 3 ay, ancak yeniden uzatılabilecek.

    Kerry, anlaşma çerçevesinde "İran'ın ham petrol satışlarını daha da düşürmeye yönelik çabalarımıza 6 aylığına ara vereceğiz" yorumunda bulundu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow