hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsviçre, ABD'ye karşı düğmeye bastı

    İsviçre, ABDye karşı düğmeye bastı
    expand

    İsviçre Federal Başsavcılığı Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) İsviçre'de yaptığı yasa dışı dinleme ve casusluk faaliyetleri için ceza kovuşturması açtı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Selma GÜVEN STROPPEL / DHA

    Başsavcılık davayı kamu adına açarken doğrudan ABD'yi hedef almak yerine, “İsviçre' de yasaklanmış faaliyetler yapan yabancı ülkeler" ifadesi dava gerekçesinde yer aldı. Başsavcılık, dava dosyasında dava için gerekli ve haklı başlangıç delillerinin olduğu ifadesine de yer verdi. Kimliği henüz belirlenmemiş suçluya karşı açılan davada, yasak faaliyetlerin devam ettiğine dair yeterli kanıtın olduğu vurgulandı.

    Başsavcılık Hükümetten bu konuda kovuşturma yapılması için 29 Kasımda verilen yolundaki destek dilekçesinin varlığına dikkat çekti. İsviçre'nin en yüksek tirajlı Pazar Gazetelerinden olan “SonntagsZeitungö da çıkan haber göre, ABD adına İsviçre'de casusluk faaliyetinde bulunan bir ajan, 2005 dan 2011'e kadar ABD'nin Cenevre'deki temsilciği aracılığıyla çok yoğun dinleme ve izleme faaliyeti yaptığını itiraf etti. ABD'nin İsviçre ile ilgili bilgileri, bir İsviçre firması aracılığıyla topladığını açıklayan gazete bu konudaki 2005 yılında ABD büyükelçiliği tarafından oluşturulmuş casusluk faaliyeti ile ilgili belgeyi sayfalarına taşıdı.

    Casusluk konusu federal parlamentoya geliyor

    Eski ajanlardan edinilen bilgiye göre, ABD'nin casusluk faaliyetlerinde üst olarak kullandığı, Cenevre'deki temsilcilik binasındaki  dinleme ve izleme aletleri bir kilometre çapında bir alanı kontrol altında tutabiliyor. Cenevre'deki temsilcilik binasının bir kilometre çapında başta, Rusya ve Fransa temsilciği olmak üzere, Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Çalışma Örgütü bulunuyor.

    Çıkan haberler, üzerine konunun parlamentoya getirilmesi için İsviçre Sosyal Demokrat Partisi (SP) ve İsviçre Halk Partisi harekete geçti. SP milletvekili Chantal Gallade, haberin sürpriz olmadığını belirterek, “Kimse bizi saf zannetmesin. Bu bilinen bir şey. ABD'nin yasa dışı casusluk faaliyetlerini gelecek oturumda parlamento önüne getireceğiz" şeklinde konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow