hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika: Dolar 3,80'i gördü

    Son dakika: Dolar 3,80i gördü
    expand

    Dolar fiyatları akşam saatlerinde 3,80'i aştı. Dolar/TL bu akşam uluslararası piyasalarda 9 Ekim'den beri en yüksek seviye olan 3.80'e ulaştı. Şu anda ise 3,77 dolaylarında işlem görüyor. Euro ise 4,47'e yükselirken, şu anda biraz düşüş göstererek 4,45'e geriledi. Bloomberg dolardaki değişimin Almanların, Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ve EBRD gibi kurumlarda Türkiye’ye yönelik finansmanı kısmaya çalıştığı ve bazı ticari Alman bankalarının da Türkiye risklerini gözden geçirdiği iddialarının ardından yükseldiğini öne sürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dün genelde 3.69-3.72 TL bandından dalgalanan dolar, akşam saatlerinde ABD'de açıklanan imalat PMI verisinin doları küresel bazda olumlu etkilemesi ile yükselişe geçti. Dolar fiyatları 25 Ekim akşam saatlerinde 3.80'e kadar yükselere Ekim ayı rekorunu kırdı. Euro da aynı şekilde yükselerek,  4,47 seviyesinde işlem görüyor.

    Bunu takanlar daha zeki olacak

    Konuya ilişkin olarak Bloomberg’e bilgi veren 10’dan fazla bankacı ve hükümet yetkilisi Almanların, Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ve EBRD gibi kurumlarda Türkiye’ye yönelik finansmanı kısmaya çalıştığını, bazı ticari Alman bankalarının da Türkiye risklerini gözden geçirdiğini kaydetti. Kaynaklar, Almanya’nın baskısıyla EIB’nin Türkiye projelerini yaz aylarından bu yana askıya aldığını bildirdi. 

    Bir kaynağa göre de Commerzbank AG bazı Türk bankalarla ilişkilerini gözden geçiriyor.

    Bloomberg’e e-mail ile açıklama yapan EIB "EIB’nin Türkiye politikasında değişiklik yok ancak Türkiye’deki mevcut politik durumu kaygıyla izliyoruz" dedi.

    Bayrakçı: İyi Parti yüzde 13-14 oyla başlayacak gibi görünüyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir diğer kaynak Alman kamu kalkınma bankası KfW’nin, Türkiye’ye yönelik fonlama süreçlerini sıkılaştırdığını ve onayların doğrudan Berlin üzerinden gelmesi gerektiğini söyledi.

    Kaynaklar EBRD’de Türkiye’ye yönelik kredilerin onaylandığını ancak Alman üyelerin bu kredilerin onayında karşı oy kullandıklarını kaydettiler.

    EBRD sözcüsü Axel Reiserer, "Durumu dikkatlice izliyoruz fakat ilişkilerimizi sürdürüyoruz. Ülkenin ihtiyacı olan finansmanı sağlamaya devam ederken neredeyse tamamen özel sektörle çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

    Commerzbank ve KfW konuya ilişkin yorum yapmadı.

    Öte yandan uzmanlar haberin sadece Bloomberg'te yayımlandığını, resmi kaynaklar tarafından herhangi bir açıklama yapılmadığını belirtti.

    Uzmanlar, asılsız olabileceği değerlendirilen bu tarz haberler yüzünden kurda keskin hareket olabildiğini de bildirdi.

    Bu hafta gözler Perşembe günkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kararında olacak. Anketlere göre, faiz oranlarında değişiklik beklenmiyor.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow