hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2017 ALES sınav sonuçları açıklandı: ÖSYM giriş sayfası

    2017 ALES sınav sonuçları açıklandı: ÖSYM giriş sayfası
    expand

    ÖSYM’nin giriş sayfasında 2017 ALES sonbahar dönemi sınav sonuçları açıklandı. 200 bin kişinin beklediği haber Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin resmi web sayfasında yayımlandı. Sınav merkezinin yayınladığı sınav verilerine göre 26 binden fazla kişi sınava girmezken, 235 kişinin sınavı “geçersiz” sayıldı. Sınava dair resmi veriler ve sonuçlar haber içeriğimizde…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, ALES sonuçlarının açıklandığını duyurdu. Buna göre; Sınava 248 bin 82 kişi başvurdu, 221 bin 895 kişi sınava girdi. Sınava giremeyen kişi sayısı ise 26 bin 187 kişi olarak açıklandı. 235 kişinin sınavı geçersiz sayıldı. Sözel testinde ortalama puan 27,824, sayısal testinde ortalama puan 17,066 olarak açıklandı. Standart sapma puanında ise sayısal testi ağır bastı: Standart sapma puanında Sayısal testinde 12,011, sözel testinde ise 9,735 olarak açıklandı.

    ALES SONUÇLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

    ADAY SONUÇ SAYFASINDA HANGİ BİLGİLERİ GÖRECEK?

    Sınav merkezinin yaptığı resmi açıklama: Sonuç bilgileri, Türkçe ve İngilizce olacaktır. Sonuçlarda, adayların sınavın bölümlerine ait doğru ve yanlış cevap sayıları, ALES puanları ve bu puanlara göre başarı sıraları yer alacaktır.

    SONUÇLARIN GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADAR?

    Yüksek Öğretim Kurulu’nun yaptığı değişiklik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Sınavın yapıldığı tarihten itibaren 3 yıl geçerli olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı sonuçları, söz konusu yönetmelik değişikliğiyle açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olacak. Ayrıca yönetmeliğe eklenen geçici madde ile daha önce yapılan ALES sonuçları da açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2018 ALES SINAVI NE ZAMAN?

     ALES PUANI ÖNEMİ NEDİR?

    ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuracak kişilerin ve akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. Doktora başvuruları için de ALES’e girilmesi gerekir.
    Mecburi hizmet yükümlülüğü için yurtdışındaki üniversitelere lisansüstü eğitime gönderilecek adayları seçerken de ALES puanı şartı aranır.

    ÖĞRETİM GÖREVLİSİ OLMAK İÇİN KAÇ PUAN GEREKİYOR?

    Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek için, alanındaki puan türünde yüz üzerinden yetmiş puan alan adaylar başarılı sayılırlar.

    SADECE PUAN YETERLİ OLUR MU?

    İyi bir ALES puanına sahip olmak yüksek lisans başvurularında adaylara büyük bir avantaj sağlar çünkü üniversitelerin tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucu en az %50’lik bir paya sahiptir. Lisansüstü eğitim programlarına seçme ve yerleştirme işlemleri için tüm üniversite kurumları ALES puanlarını kullanırlar ancak bazı üniversiteler lisansüstü eğitim programlarına seçecekleri öğrencileri yalnızca ALES puanına göre belirlerken, bazı üniversiteler ise diploma notlarının, mülakat sonuçlarının da dahil edildiği bir puanlama sistemi oluştururlar. ALES puanı ile doktora programları ya da sanatta yeterlik programlarına başvuracak adaylar için ise alt sınır 80 puandır. 80 puan altında alanlar yeterlilik programlarına katılma hakkına sahip değildir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow