hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD, İsmail Haniye'yi "küresel terör" listesine aldı

    ABD, İsmail Haniyeyi küresel terör listesine aldı
    expand

    ABD yönetimi, eski Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'yi "küresel terör" listesine aldığını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, eski Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'yi "Özel Düzenlenmiş Küresel Teröristler" listesine aldığını açıklandı.

    Aynı açıklamada Haniye'nin yanı sıra Sabirin Hareketi, Liva Sevra ve HASM Hareketi adlı organizasyonlar da "küresel terör" listesine eklendi.

    "Bu kişiler barış sürecinin altın oydu"

    Açıklamada ifadelerine yer verilen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, "biri doğrudan İran tarafından yönlendirilen, diğer ikisi de İran destekli kişi ve grupların listeye eklendiği" iddiasında bulundu. Tillerson ayrıca, bu kişi ve grupların "Ortadoğu barışını tehdit ettiğini, barış sürecinin altını oyduğunu, İsrail ve Mısır'a yönelik saldırılar yaptığını" savundu.

    Açıklamada, Sabirin Hareketinin İran destekli bir yapı olarak Gazze bölgesinde faaliyet gösterdiği, Liva Sevra'nın Mısır'ın Kalyubiya ve Monufiya bölgelerinde etkin olan bir örgüt olduğu, HASM'ın da yine Mısır'da aktif olan bir örgüt olduğu ifade edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hazine Bakanlığından yaptırım kararı

    Öte yandan ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) de İsmail Haniye'yi yaptırım listesine aldı.

    OFAC'tan yapılan yazılı açıklamada, eski Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı ve Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye'nin yaptırım listesine alındığı, aynı şekilde Liva Sevra, Sabirin Hareketi ve HASM Hareketi adlı organizasyonların da yaptırım listesine eklendiği kaydedildi.

    İsmail Haniye, 2006-2014 yılları arasında Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanlığı görevini yürütmüştü.

    Filistin'in tepkisi

    Filistin Halk Partisi, ABD yönetiminin, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'yi "küresel terör" listesine almasını "Filistin meselesinin tasfiyesi" çabası olarak değerlendirdi.

    İslami Cihad'dan açıklama

    İslami Cihad Hareketi, ABD yönetiminin, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'yi terör listesine almasının işgalcilerin tarafını tutmak olduğunu belirtti.

    Hareketten yapılan yazılı açıklamada, "ABD'nin kararı, İsrail işgali lehine yeni bir tarafgirliktir." ifadesi kullanıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow