hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kayıtdışı ekonomi 5 puan geriledi"

    Kayıtdışı ekonomi 5 puan geriledi
    expand

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de kayıtdışı ekonominin milli gelire oranında son 10 yılda 5 puanlık bir ilerleme sağlandığını söyledi.

    Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nca düzenlenen "Kayıtlı Ekonomiye Geçişte Sivil Toplum Kuruluşları ile Buluşma" toplantısının açılışında, kayıtdışılıkla mücadelenin Türkiye'nin en temel sorunu olduğunu, kayıt dışılıkla mücadelenin terörle mücadele kadar önemli olduğunu ve bunun bir tek kurumun tek başına başarabileceği bir konu olmadığını kaydetti.

    Koordinasyonunun Gelir İdaresi Başkanlığı'na verilmiş olmasına karşın çalışmaları 14 kamu kuruluşuyla birlikte yaptıklarını kaydeden Şimşek, "Ama sizlerin katkısı, sizlerle birlikte yapacağımız çalışma, sizlerin tespiti ben inanıyorum ki son derece önemli..." dedi.

    Söz konusu eylem planını oluştururken herkesle istişare ettiklerini ve belki de 2014'ten itibaren yeni bir eylem planı oluşturacaklarını belirten Şimşek, kayıtdışılığın genellikle vergi kaybı olarak görüldüğünü, 10 yıl öncesine göre kayıt dışı ekonominin milli gelire oranında 5 puanlık bir ilerleme sağladıklarını belirtti.

    "5 puan deyip geçmeyin. 5 puan, bugünkü rakamlarla çok ciddi bir vergi gelirine karşılık geliyor. Yani her bir puanının yaklaşık 15 milyar lira olduğunu düşünürseniz, bu hakikaten çok ciddi bir rakam" diyen Bakan Şimşek, bu önemli olmakla birlikte esas konunun kayıt dışılığın beraberinde getirdiği haksız rekabet ortamı olduğunu vurguladı.

    Temel sorunun haksız rekabet olduğunu belirten Şimşek, "Bununla beraber, aslında kayıt dışı kalan mükelleflerimiz, kendilerine de büyük haksızlık yapıyorlar" dedi.

    Artık rekabetin çok yoğun olduğu bir ortamda başarılı olmadaki en önemli hususun ölçek olduğunu, şirketlerin büyük, inovatif ve yenilikçi olması ile verimli çalışmasının çok kritik olduğunu kaydeden Şimşek, kayıt dışılığın, ölçek büyüklüğünü, yenilikçi olmayı ve belirli bir yapı içerisinde çalışmayı engelleyen en önemli faktör olduğunu kaydetti.

    "Yani kayıt dışılık sadece hazine gelirleri açısından bir haksızlık değil. İşini yapan firmalar açısından büyük bir adaletsizlik. Daha önemlisi firmanın kendi hissedarlarına yaptığı büyük bir haksızlık. İşte bu nedenle bugün sizlerle beraberiz" diyen Mehmet Şimşek, TÜİK verilerine göre kayıt dışı istihdamın 10 yıl önce yüzde 52 civarında yani istihdam edilen her 100 kişiden sadece 48'i kayıt altında olduğunu, bugünse bu rakamın bayağı iyileştiğini söyledi.

    Şimşek, "Yani bugün istihdam edilen her 100 kişiden sadece 38'i kayıtdışı. Yani 62'si kayıt altına alınmış durumda. Kayıt dışılık hala yüksek. Ama çok ciddi bir ilerleme söz konusu. Yani istihdamda kayıtdışılık oranı yüzde 52'den yüzde 38'e kadar düşmüş durumda. Hatta son yıllarda 1,5 milyon çalışanımız kayıt altına alındı. 90 binden fazla işletmemiz kayıt altına alındı" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow