hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Malatya Film Festivali'nde sona doğru

    Malatya Film Festivalinde sona doğru
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    9 Kasım'da başlayan Malatya Uluslararası Film Festivali’nde sona yaklaşırken filmler, atölyeler, söyleşilerle dolu dolu festival, Malatyalıların yoğun ilgisiyle sona yaklaşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazeteci yazar Gülşen İşeri Malatya Film Festivali'ne ilişkin izlenimlerini Cnnturk.com için yazdı.

    9 Kasım’da başlayan Malatya Uluslararası Film Festivali’nde sona yaklaşırken filmler, atölyeler, söyleşilerle dolu dolu bir festivale Malatya halkının ilgisi oldukça yüksekti. 12 Kasım’dan itibaren takip etmeye başladığım festivalde ilk kez gerçekleştirilen Malatya Film Platformu, yapım atölyeleri, söyleşiler, paneller ve masterclass etkinlikleriyle, dünyanın çeşitli yerlerinden gelen yapımcı ve yönetmenlere ev sahipliği yaptı. Bunlardan biri de tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok ses getiren 1998 yapımı ‘American History X / Geçmişin Gölgesinde’ filminin yönetmeni Tony Kaye ve filmin yapımcısı John Morrissey deneyimlerini paylaşmak için “Ustalık Sınıfı”nda bir araya geldi.

    Sanat sokakla buluşmalı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İkili platform kapsamında deneyimlerini yapımcılar, yönetmenler ve sinema yazarları ile paylaşırken John Morriessey özellikle sanatın etkin gücünden söz etti. Morrissey “geneliikle sanatçıların siyasete sıvanmaları hoşuma gider. İnsan bir hikaye anlatacaksa tepkisini yansıtmalı. O yüzden de sanatın gücü bence insan davranışlarını, toplumun bakış açısını değiştirebilir.” dedi. Tony Kaye ise konuşmasına ustalık sınıfına katılanlara anlamlı bir şarkı söyleyerek “Hoşgeldiniz” dedi.

    Herkesin kendisine inanması gerektiğini dile getiren Kaye; “Karmaşık bir yapım var, 65 yaşındayım. Kendime inanma sürecim yeni başladı. Sürekli bir deneyim yaşıyoruz. Bu deneyimler de çok kıymetli” diye konuştu.

    Festivalin Panorama bölümünde ise “Bir Battalgazi Hikayesi” (Nevzat Karakaş, Veysel Karakaş, Muhammed Rıza Taşdemir), “Nazlıcan” (Nedime Mahmure Vaizoğlu), “Rüzgarın Şarkısı” (Kibar Dağlayan Yiğit) seçkileri gösterildi. İtiraf etmeliyim ki samimi ve sıcak olanı Rüzgarın Şarkısı'ydı. Kamerasını Arguvan’ın bir köyüne çeviren Kibar Dağlayan Yiğit, köydeki yalansız yaşamın ve mutluluğun izini sürmüş Arguvan türkülerinin sıcaklığında, Rüzgarın Şarkısı'yla...

    Sınırlar beyhudedir

    Festival kapsamında yer alan 'Sınırlar Beyhudedir' bölümünde İran kısa seçkileri vardı. Sanatla derin bağları olan İran coğrafyasından sunulan seçkiler arasında Tebriz, Erdebil ve Urumiye çevresinde yaşayan Türk sinemacılar, İran sinemasının estetik kodlarıyla Türk kültürünü ustaca harmanlayan filmler ortaya çıkarmışlar. Hüseyin Asl Abdullah’ın 'Baştaki Dönüş' kısa filmi, Leyla Nevruzi’nin 'Ben İsmet’im seçkisi oldukça etkileyici filmlerdi. Nevruzi’nin Ben İsmet’imi salonda bulunan izleyiciye oldukça duygusal anlar yaşattı. Belgesel, orta yaşlı bir kadın olan İsmet’in hayatını konu alıyor. İsmet ve iki kızı, yoksul olmalarına rağmen tüm gün sokak hayvanlarına yardım ediyorlar. Hayvanlara yardım etmek için elinden geleni yapan İsmet, bu uğurda hapse bile giriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yine bu seçkiler arasında Siamak Ata’nın Doğumgünü, Haideh Moradi’nin Karlı Damlar’ı, Reza Jamali’nin Köprü’sü, / Leyla Ahadi’nin Sardunya’nın Kışı, Ali Reza Salmanpour’un Yara’sı Sınırları Beyhude kılıyor.

    Yarışmanın iddialı filmi: Daha

    Gelelim yarışma filmlerine...Ulusal Uzun Metraj yarışmada olan İşe Yarar Bir şey (Pelin Esmer), filmi Başak Köklükaya’nın muhteşem oyunculuğu ve sarsıcı hikayesiyle izleyenlerden tam not aldı. Onur Ünlü’nün Kırık Kalpler Bankası’na da ilgi oldukça yoğundu. Çoğu izleyici ayakta izlemek zorunda kaldı. William Shakespeare’in Romea ve Juliet piyesi üzerine kurulmuş oldukça zorlayıcı bir film. Film sonrası söyleşiye katılan Onur Ünlü’ye “neden böyle bir film çektiniz” sorusu üzerine Ünlü, “aklıma geldi çektim” diyerek geçiştirdi. Aslında Onur Ünlü pek çok soruya kısa yanıtlar verdi. Sonrasında seyirciye “Romea ve Juliet’i bilseydiniz başka sorular sorardınız ve filmi anlardınız” demeyi de ihmal etmedi!

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yarışmanın en iddialı filmlerinden biri de Hakan Günday'ın romanı Daha'dan uyarlanan Onur Saylak'ın yönettiği Daha filmi. Büyük bir ilgiyle izlenen film sonrası Saylak seyirciyle kısa bir soyleşi gerçekleştirdi. Mülteci sorununa farklı bir bakış açısıyla yaklaşan Saylak konuşmasında, "bu filmi sert bulduğunuzu biliyorum ama hayatın kendisi çok daha sert ve acımasız . Bu bir kurgu. Örneğin kıyıya vuran Aylan bebek kadar acımasız değil, ya da bir mülteciye çelme takan gazeteci kadar acımasız değil..." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası Uzun Metraj yarışma filmlerinden olan Nar Bağı da oldukça iddialı. Anton Çehov’un Vişne Bahçesi’nden uyarlanan Ilgar Najaf’ın yönettiği Azerbaycan filmi Nar Bağı parçalanmış bir aileyi konu alıyor. Nar bahçesinin bir arada tuttuğu aile 12 yıl ortadan kaybolan ve bir gün ansızın çıkegelen Gabil’in üzerinden bir aile dramına tanıklık ediyoruz.

    Bir İran filmi olan Roqiye Tavakoli’nin filmi Annelik de yine Uluslararası Uzun Metraj yarışma filmlerinden. Film, iki kızkardeşin hayatına dokunurken fedakarlığı ve sevdiklerinin acısı için koştururken kendi hayatının öznesi olmayı ihmal eden Nava’nın yaşamına baktırıyor.

    Malatya’yı sinemayla buluşturan festival de filmler ücretsiz olarak gösteriliyor. Festival 16 Kasım’da ödül töreniyle son bulacak...

    Ulusal Uzun Metraj Yarışma

    Buğday/( Semih Kaplanoğlu), Daha ( Onur Saylak), Eksi Bir (Orhan Oğuz) İşe Yarar Bir şey (Pelin Esmer), Kırık Kalpler Bankası (Onur Ünlü), Murtaza ( Özgür Sevimli), Sarı sıcak (Fikret Reyhan), Sessizliğin Kardeşleri (Taylan Mintaş), Sofra Sırları (Ümit Ünal), Taş (Orhan Eskiköy), Yüzleşme ( Nejla Demirci), Zer (Kazım Öz)

    Ulusal kısa metraj yarışma

    Sirayet / Nuri Cihan Özdoğan, Uzaktaki Yakınlar / Durmuş Soykut, Kot Farkı / Ayris Alptekin, Almadovar Teorisi / Halit Eke, Kuyu / Rıdvan Yavuz, Penaber /Ramazan Kılıç, Toprak / Onur Yağız, Av Dönüşü / Recep Çavdar, Kurban / Muzaffer Mehmet Çağlar, Vadi / Can Erkan, Kötü Kız / Ayçe Kartal, Bir İş Görüşmesi Hikayesi / Alkım Özmen

    Uluslararası uzun metraj yarışma

    Abluka / Mohsen GHARAEI, At Hırsızı/ Aktan Abdykalykov, Nar Bağı / Ilgar Najaf, Rosalıa İçin / Caroline Leone, Dede / Mariam Khatchvani, Yük / Gilles Coulier, Sofia’nın Oğlu / Elina Psikou, Buğday / Semih Kaplanoğlu, Mavi Sessizlik / Bülent Öztürk, Daha / Onur Saylak, Annelik/ Roqiye Tavakoli, Hayat İŞte / Antonio Méndez Esparza

    Uluslararası kısa metraj yarışma

    Sirayet / Nuri Cihan Özdoğan, Ortak Delik / Asma Ebrahimzadegan, Ses / Darioush Najafi Gol (Arturan), Suistimal / Ana Maria Ferri, Gece Konuğu / Ziregul Kubandıkkızı, Yuva / Ünal Altunyaymak, Annemle geçen Bir yaz / Diana Lu, Arin / Mizgin Müjde Arslan, Bir Zamanlar Oddessa’da / Vladek Zankovsky, Eşik / Selman Nacar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow