hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Maliye Bakanı "erken emeklilik yok" dedi

    Maliye Bakanı erken emeklilik yok dedi
    expand

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Erken emeklilik çalışması söz konusu değil" dedi.

    Bakan Şimşek, İç Denetim Koordinasyon Kurulunun, bakanlıklar, belediyeler ve üniversitelerin iç denetim faaliyetlerine ilişkin raporunun açıklandığı, Rixos Otel'de düzenlenen konferansa katıldı.

    Şimşek, konferansta yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Emeklilik bekleyenlerin, maaşlarından belirli bir oranda kesinti yapılarak erken emekli olabileceği iddialarına Şimşek, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını, gündemlerinde olmadığını bildirdi.

    Sosyal güvenlik sisteminin bütçeden yılda 74 milyar lira destek aldığına işaret eden Şimşek, böyle bir kurumun açıkları artıracak bir strateji benimsemesinin söz konusu olmadığını vurguladı.

    "Neden böyle açıklamalar yapılıyor" sorusu üzerine de Bakan Şimşek, "Bizim bildiğimiz böyle bir çalışma yok. Yani benim bilgim dahilinde böyle bir çalışma yok" yanıtını verdi.

    "Akil insanlara özel bütçe yok"


    "Akil insanlara ne kadar bütçe ayırdınız?" sorusu üzerine de Şimşek, buraya özel bir bütçe ayrılmadığını bildirdi.

    Şimşek, "Akil adamların sekreterliğini Başbakanlık bünyesindeki bir birim aracılığıyla yaptıracağız. Dolayısıyla özel bir bütçe yok. Tabii ki varsa oradan bir takım giderler karşılanır. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı galiba bu işin sekretaryasını yapıyor, dolayısıyla özel bir bütçe yok" diye konuştu.

    "THY yalnız değildir"


    Türkiye Sivil Havacılık Sendikası'nın (Hava-İş), Türk Hava Yolları'nda (THY) aldığı grev kararına ilişkin bir soru üzerine Şimşek, THY'nin, Türkiye'nin en güzide kuruluşlarından biri olduğunu ifade ederek, "Buradaki çalışmaları sekteye uğratacak her türlü girişimin karşısında biz gerekeni yaparız. Açık ve net olarak söylüyorum, THY yalnız değildir" diye konuştu.

    THY'nin, ülke menfaatleri açısından hatta ulusal güvenlik açısından çok önemli bir şirket olduğunu vurgulayan Şimşek, gerek Türkiye'ye turist akışını gerekse THY gibi önemli bir şirkette faaliyetlerin aksamasını kabul edemeyeceklerini söyledi.

    "Deniz yakıtlarında yeni bir sisteme geçebiliriz"


    Deniz yakıtlarında yapılan usulsüzlüklere ilişkin bir soru üzerine de Bakan Şimşek, bu konuda denetimlerin yapıldığını söyledi.

    Yakında 10 numara yağda olduğu gibi deniz yakıtlarında da yeni bir sisteme geçilebilineceğini belirten Şimşek, şunları kaydetti:

    "Çünkü biz belirli sektörlere, ülke rekabet gücü gibi bir takım öncelikleri dikkate alarak güçlü destekler veriyoruz ama bu desteklerin çok ciddi manada, çok geniş ölçekte istismar edildiğini gördüğümüz zaman sistemi değiştirmek durumundayız. Şu anda onun üzerinde çalışmalar yapacağız. Hiçbir sektöre var olan imkanların istismarına biz göz yumamayız. Bu konuda eğer dikkatimizi çeken bir husus olursa tabii öncelikli olarak denetim birimleri, daha sonra da gerekirse sistem değişikliğine gideriz.

    10 numara yağda olduğu gibi, şu anda sadece bir düşünce, artık ÖTV'siz akaryakıt olmayabilir. Onlar ÖTV'yi öderler, sonra getirirler, bize bunu kullandıklarını kanıtlarlar, ondan sonra iade alırlar. Ancak şu anda dediğim gibi kararlaştırılmış bir husus yok. Sadece ve sadece bu ve benzeri alternatifler üzerinde çalışıyoruz. Çünkü biz 76 milyonun hakkını hiçbir kimseye ve sektöre bırakmayız, yedirmeyiz."

    İç denetim yardımcılığı geliyor


    İç denetimin insan kaynağı sorunun çözülmesine yönelik olarak da iç denetim yardımcılığı gibi alternatif bir imkan getirildiğine işaret eden Şimşek, insan kaynakları açığını gidermek üzere Bakanlık olarak 480 iç denetçi kadrosunu ihdas etmek üzere, konuyu Bakanlar Kuruluna gönderdiklerini söyledi.

    Bakan Şimşek, yakında söz konusu kararnamenin çıkmasıyla idarelere 480 ilave kadro sağlamış olacaklarını belirterek, şu anda 750 olan iç denetçi sayısının önemli oranda artmış olacağını bildirdi.

    Bu konuda bir adım daha öteye gitmeyi düşündüklerini vurgulayan Şimşek, özellikli alanlarla sınırlı olmak üzere iç denetim hizmetlerinin dışarıdan hizmet alımı veya başka idare iç denetçileri eliyle yürütülmesini de öngören bir düzenlemeyi yapmayı planladıklarını kaydetti.

    Söz konusu denetimler hususunda kamudaki tüm idarecileri de uyaran Şimşek, herkesten gereken hassasiyeti göstermesini istedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow