hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Japon yatırımcılar biraz cimri"

    Japon yatırımcılar biraz cimri
    expand

    Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Japon yatırımcıların Türkiye'ye karşı biraz cimri olduğunu paylaşmak durumundayım" dedi.

    Bakan Çağlayan, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Kiyoshi Araki ile Japon firmaların CEO'larıyla bir araya geldiği yemekte, Türkiye'de yatırım yapan ülkelerin büyükelçilikleriyle koordine edilen toplantıların beşincisini gerçekleştirdiklerinin anlattı.

    Daha önce Almanya, Hollanda, ABD ve İngiltere firmalarının temsilcileri ile görüştüklerini, mayıs ayının ilk haftasında Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin Türkiye'ye geleceğini dile getiren Çağlayan, "Umuyoruz ki iki ülke başbakanının yapacağı görüşme, ülkelerimiz arasında var olan siyasi ilişkilerimizi daha fazla geliştirecek, daha fazla artıracak" dedi.

    Zafer Çağlayan Türkiye-Japonya ekonomik ilişkilerinin, dostluk ilişkileri kadar gelişemediğinin altını çizerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

    "Japonya 2011 yılında tüm dünyaya 114,4 milyar dolar, 2012 yılında da tüm dünyada 122 milyar dolar doğrudan yatırım gerçekleştiren bir ülke. Ancak Japon yatırımcıların Türkiye'ye karşı biraz cimri olduğunu paylaşmak durumundayım. Aslında Türkiye'ye bu kadar az yatırım yapmakla sadece cimri olarak kalmıyorsunuz, çok ciddi fırsatları kaçırıyorsunuz.

    Sözlerimi çok net ve iş dünyasının anlayacağı şekilde söylerim. Yeni teşvik yatırım sistemimizin olduğu bir ortamda, böylesine önemli lokasyona sahip bir ülkede, yapmadığınız her yatırımdan sizin hissedarlarınız bir gün gelip, 'Neden Türkiye'nin öneminin daha fazla farkında olmadınız' diye sizden hesap sorabilir."

    Bunlara rağmen, 2002 yılından 2013 yılının Şubat ayına kadar Türkiye'ye gelen Japon uluslararası yatırım tutarının 1,1 milyar dolar olduğunu belirten Çağlayan, Japon yatırımcıların bu yılın Ocak-Şubat döneminde ciddi bir atağa geçtiğini, bundan da memnuniyet duyduğunu söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow