hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Marmaray Pekin ile Londra'yı bağlayacak

    Marmaray Pekin ile Londrayı bağlayacak
    expand

    TCDD Genel Müdürü Karaman, demiryolu ulaşım koridorunun, Marmaray Projesi ile Pekin ve Londra'yı bağlayacağını söyledi.

    AA muhabirine son dönemdeki demiryolu sektöründeki gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunan Karaman, son 10 yılda demiryollarına 26 milyar lira yatırım yapıldığını ve ana hedefler doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü anlattı.

    Türkiye YHT hattına sahip dünyada 8, Avrupa'da 6. ülke olduğunu hatırlatan Karaman, Eskişehir-İstanbul YHT hattının Asya ile Avrupa kıtalarını denizin 60 metre altından demir ağlarla birleştiren Marmaray'la birlikte 30 Eylül 2013'de işletmeye açılmasının hedeflendiğini, böylece İstanbul-Ankara arasındaki seyahat süresinin 3 saate ineceğini dile getirdi.

    Karaman, bunların yanı sıra, Ankara-Sivas, Ankara-Bursa ve Ankara-İzmir'in hatlarının inşasının devam ettiğini ve 2023 kadar her 150 kilometrede de bir YHT hattına ulaşma hedefiyle 10 bin kilometre YHT hattının planlanığını belirtti.

    Marmaray'ın Londra'dan Pekin'e kadar kesintisiz demiryolu ulaşımını mümkün kılmasının yanı sıra İstanbul'un kent içi toplu taşımacılığına çok büyük yararlar sağlayacağını ve diğer ulaşım ağlarıyla entegre olacağını belirten Karaman, Marmaray'ın inşası devam eden Ankara-İstanbul Hızlı Tren, Kars-Tiflis-Bakü Projeleri devreye girdiğinde Avrupa'dan Asya'ya, hızlı, ekonomik bir demiryolu bağlantısı sağlayacağını ifade etti.

    Karaman, şunları kaydetti:
    "Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan işbirliğiyle tarihi İpek Yolu'nu Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesiyle yeniden hayata geçirilmesiyle, deyim yerinde ise 'Demir İpek Yolu' tesis edilecektir. Bu proje ile Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında doğrudan demiryolu hattının tesisi ile Orta Asya ve Çin'e erişim sağlanacaktır. Avrupa ile Asya arasında önemli bir demiryolu koridoru olacak olan Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesiyle ilk etapta yıllık 6,5 milyon ton yük taşınması hedeflenmiştir.

    Kore ile Adapazarı Hızlı Tren Fabrikası, Almanya ile Erzincan Ray Bağlantı Fabrikası, Türk özel sektörünün köklü kuruluşlarından birisi olan Kardemir'de ray üretimi, Avusturya ile Çankırı Hızlı Tren Makas Fabrikası, Amerika ile TÜLOMSAŞ'da lokomotif üretimi de işbirliğimizin en güzel örneklerinden sadece birkaçı. En son elektrik lokomotifini, Hyundai Rotem işbirliğinde bağlı ortaklıkları TÜLOMSAŞ'da üretiyoruz. Dünyanın demiryolu sektöründe en iyi 10 ülkesi arasına girmeyi hedefliyoruz.

    Demiryolu sektörünün güçlendiği bir Türkiye, sadece ulaşım sisteminde bir devrim gerçekleştirmeyecek, bunun yanı sıra dünya ekonomisinin ve enerji kaynaklarının adeta kalbi olan Orta Doğu, Orta Asya ve Uzak Doğu'ya önemli bir ulaşım alternatifi sunacak. 2014'e kadar tamamlanacak demiryolu hattı Filibe üzerinden Sofya ve Kuzeybatı Avrupa'ya gidecek, Türkiye üzerinden Edirne'den Kars'a, Tiflis'e, oradan Bakü'ye ve Orta Asya'ya uzanacaktır. Demiryolu ulaşım koridoru, Marmaray Projesi ile birlikte, Pekin ile Londra'yı birbirine bağlayacak.

    Gelecek 10 yıl içinde bu bölgede demiryolu sektörüne yapılacak yatırım miktarı 150 milyar dolar. Bu durum, demiryolu alt ve üst yapısı, yeni teknolojiler, demiryolu araçları, hızlı tren setleri, makaslar ve demiryolu sanayisine yönelik daha fazla yatırım, daha fazla işbirliği, ülkeler için daha fazla refah ve kalkınma anlamına gelmektedir.

    Son 10 yılda demiryollarında başlatılan projelerin toplam tutarı 40 milyar lirayı aşmaktadır. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz yatırımların tutarı 25 milyar lirayı bulmuştur. Dolayısıyla demiryolu sektörü gittikçe yükselen bir sektördür."

    "İpek Rüzgarı Blok Tren Projesi"

    İpek Rüzgarı Blok Tren Projesi'ne de değinen Süleyman Karaman, blok tren uygulamasıyla yurt içi ve dışına yönelik taşımalarda demiryolunu önemli bir alternatif haline getirdiklerini anımsattı.

    Karaman, Yurt içinin yanı sıra, Türkiye'den Batı'da, Almanya, Macaristan, Avusturya, Bulgaristan, Romanya, Slovenya'ya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, doğuda İran, Suriye ve Irak'a; Orta Asya'da Türkmenistan, Kazakistan ve Pakistan'a karşılıklı olarak blok trenlerin işletildiğini, İpek Rüzgarı Blok Tren Projesi ile Kazakistan-Türkiye arasındaki blok tren seyahat süresinin azaltılmasının hedeflendiğini belirtti.

    "Trenin düzenli seferlere başlaması ve hedeflenen sürelerde seferlerini tamamlaması, tren taşımacılığını Kazakistan - Türkiye arasındaki yük taşımacılığında tercih edilebilir hale getirecektir" diyen Karaman, Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye arasında da tren ile yük taşımacılığında önemli artışların olacağını, ayrıca Kazakistan tarafından Çin'le yapılacak bağlantı yük taşıma miktarlarını da önemli ölçüde arttıracağını söyledi.

    Türkiye'de Marmaray'ın ve Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesinin tamamlanmasıyla Çin ile Avrupa arasında Türkiye üzerinden kesintisiz blok tren taşımacılığı yapılabileceğini dile getiren Karaman, "Kazakistan'dan başlayarak, Çin'in kuzeyinden gelen yükler Türkiye üzerinden tren taşımacılığıyla Avrupa ve Orta Doğu'ya ulaştığı gibi Türkiye'nin güneyinden deniz bağlantısıyla Afrika'ya da ulaşacaktır" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow