hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan, guvernörlere çözüm ve projeleri anlattı

    Erdoğan, guvernörlere çözüm ve projeleri anlattı
    expand

    Başbakan Erdoğan, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası 22. Guvernörler Kurulu toplantısında çözüm sürecini ve İstanbul'a ilişkin projeleri anlattı.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kalkınma anlayışlarının, fiziksel altyapı ve üretim amaçlı yatırımlara olduğu kadar insan kaynağına yatırıma da dayandığını belirterek, "Şunu bilhassa vurgulamak isterim ki, ülkemizin potansiyelini ve insanımızın yeteneklerini ortaya çıkaran ve azami şekilde kullanabilen bir kalkınma modeli benimsedik" dedi.

    Başbakan Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (AİKB) 22. Guvernörler Kurulu'nun yıllık toplantısının açılışında konuştu. Erdoğan, İstanbul'un, dünya tarihine ve medeniyetlerine ilham verdiği kadar, dünya ekonomisine de yol gösteren, ufuk çizen bir kent olmasını temenni ettiğini dile getirdi. Toplantının, dünya ekonomisi açısından olumsuzlukların sürdüğü zor bir dönemde yapıldığını belirten Erdoğan, alınan tüm tedbirlere rağmen, küresel ekonomideki kırılganlığın devam ettiğini, ihtiyaç duyulan büyüme oranlarının bir türlü yakalanamadığını söyledi.

    Erdoğan, yaşanan finansal krizlerin, gerek sağlam bir makroekonomik çerçevenin gerek yapısal reformların, sürekli büyüme ve istikrar bakımından ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söylediği konuşmasında, "bir başarı hikayesi" olarak nitelediği Türkiye'nin tecrübelerini paylaştı. Son 10 yıldaki reformlar ile Türkiye'nin küresel finans krizinde başarılı bir grafik sergilediğini ifade eden Erdoğan, "Artık, ekonomik büyüme, istihdam, sürdürülebilir kalkınma, enerji güvenliği gibi küresel düzeydeki meselelerde, projeleri takdirle karşılanan, görüşü dinlenen, katkısı aranan bir ülke konumuna yükseldik" dedi.

    "Büyümeyi aralıksız sürdürdük"

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Türkiye'nin bu başarısını tespit, basit bir formüle indirgemek mümkün değil. Bu başarı pek çok farklı unsurdan oluşuyor. Son dönemde Türkiye'de kurumların ve politikaların kalitesi, ekonomik büyümenin desteklenmesi ve sürdürülmesinde kilit rol oynadı. Uzun vadeli stratejiler ve kalkınma planlarımız ekonomik politikaların koordinasyonu, kaynakların etkin kullanımı ve kalkınmanın hızlanması adına büyük önem taşıdı. Özellikle küresel ekonomideki değişimlere hızlı uyum sağlayabilen aktif politikalar benimsedik. Uyguladığımız doğru politikalar sonucunda, iç talep ve ihracat artışıyla birlikte 2009 yılının son çeyreğinden 2012 yılı sonuna kadar büyümeyi aralıksız sürdürdük. Ekonomik başarının, ancak ve ancak halk ile devlet arasında kurulacak güçlü bir bağ ve güvenle tesis edileceğine inanıyoruz. Bu güvenin oluşturulması ve canlı tutulması için halkın yaşamlarını etkileyecek tüm kararlarda azami ölçüde söz sahibi olması önemlidir. Biz de tüm politikalarımızı insan odaklı bir çerçevede, kapsayıcı bir anlayışla tasarladık ve uyguladık."

    Erdoğan, politika ve strateji belgelerini toplumsal ittifakı dikkate alarak ve bütüncül bir yaklaşımla oluşturduklarına değinerek, şöyle konuştu:

    "Sosyal refahın sağlanması yolunda pek çok olumlu adım attık ve önemli sonuçlar elde ettik. Küresel kriz nedeniyle 2009 yılında yüzde 15'e yükselen işsizlik oranı, aldığımız tedbirlerle 2011 yılına geldiğimizde yüzde 9,8'e, 2012 yılında ise yüzde 9,2'ye geriledi. Sosyal harcamalara artık daha çok kaynak ayırabilir hale geldik. Sosyal yardım programlarının harcamaları 2002'deki yüzde 0,5 seviyesinden 2011 yılında yüzde 1,42'ye ulaştı. Kalkınma anlayışımız, fiziksel altyapı ve üretim amaçlı yatırımlara olduğu kadar insan kaynağına yatırıma da dayanıyor. Şunu bilhassa vurgulamak isterim ki, ülkemizin potansiyelini ve insanımızın yeteneklerini ortaya çıkaran ve azami şekilde kullanabilen bir kalkınma modeli benimsedik. Genç nüfusumuzu en iyi şekilde değerlendirmeyi amaçladık. Böylece büyümenin istihdam oluşturma kapasitesini güçlendirdik, refahın daha geniş kesimlere yayılmasını sağladık."

    Kanal İstanbul
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul Projesi'ne de değinerek, projenin çok farklı ve modern olacağını, İstanbul Boğazı'nın da çevre tehdidinden kurtulacağını belirterek, "Kanal İstanbul ile hem gelir noktasında hem de şehircilik noktasında çok farklı bir adımı atacağız. 42 kilometre uzunluğunda bir kanal olacak. En üst düzeyde 500 metre genişliğinde bir kanal olacak ve bu kanalla da inanıyorum ki İstanbul bir marka şehir olarak dünyada yerini alacak"
    diye konuştu

    Erdoğan toplantının, dünya ve Avrupa ekonomisinin geçmekte olduğu bu hassas dönemde, ortak konuların ele alınması ve çözüm yollarının tartışılması için çok önemli bir fırsat olarak gördüklerini söyledi.

    Katılımcıları İstanbul'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, "Bu bir fırsattır. Sakın İstanbul'u gezmeden, dolaşmadan geri dönmeyin. Bizim tarihi, kültürel merkezlerimizi görün; alışveriş yapmak isterseniz güzel merkezlerimiz var, oralara da gidebilirsiniz" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow