hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Düşük faiz konuta yarayacak

    Düşük faiz konuta yarayacak
    expand

    Yapı Kredi Kişisel Bankacılık Pazarlama ve Konut Finansmanı Direktörü İsmet Erdem, düşük faizin konut talebini artıracağını belirtti.

    Erdem, konut sektörüne ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün yüzde 0,70 - 0,80 bandında seyreden konut kredisi faiz oranlarının 2013'ün ikinci çeyreğinde aşağı yönlü trendini koruyacağını tahmin ettiklerini ifade ederek, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın "düşük faiz ortamına alışmamız gerekecek" sözüne ilişkin Erdem, "Konut sektörünün düşük faiz ortamından olumlu etkileneceğini düşünüyoruz. Konut talebinin artacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

    Erdem, Yapı Kredi olarak, müşterilerin ihtiyaçlarına özel tasarladıkları kredi ürünleriyle onları ev sahibi yapmaya devam ettiklerini aktararak, şunları kaydetti:

    "Bu anlamda müşterilerimize önerdiğimiz Ev Değiştiren Mortgage ile yeni ev almak için mevcut evinin satılmasını bekleyen müşteriler, mevcut evini satmadan ev alabiliyorlar. Ayrıca mevcut evi satıldıktan sonra kredisinin bir bölümünü peşin olarak ödemek isteyen müşterilerden bu işlemleri için erken ödeme ücreti de alınmıyor.

    Müşterilerimizin evlerini arkadaşları, akrabaları ya da eşleriyle ortak aldıkları ve konut kredisini de ortak ödeyebildikleri Ev Beraber Mortgage ürünümüz de önemli bir ihtiyacı karşılayan ve en çok ilgi gören ürünlerimizden biri diyebiliriz.

    Bunların yanı sıra konut sahibi olmak isteyenlere yönelik sunduğumuz Kelepir Mortgage kampanyamız da devam ediyor. Bu kampanyamızla, konut sahibi olmak isteyen müşterilerimiz için faiz oranlarımızı aşağı çektik. Avantajlı faiz oranlarımızla konut kredisi kullandırabiliyoruz."

    İsmet Erdem, geçen yılın üçüncü çeyreğinden itibaren Merkez Bankası'nın destekleyici para politikası uygulaması ve arkasından Türkiye'nin not artışı ile faizlerin gerilemesi sonrası konut kredilerine olan talebin arttığını anımsatarak, Kasım ayında konut kredisi faizlerinin düşmesiyle de talep artışında bir hızlanma görüldüğünü ve düşük faiz ortamının devam etmesiyle de konut kredilerine olan talepteki artışın süreceğini öngördüklerini söyledi.

    "Konut alımı, fonlar gibi alternatif yatırım aracı olacak"

    Faiz oranlarındaki düşüş paralelinde özellikle ikinci el konut talebinin arttığını gözlemlediklerini anlatan Erdem, inşaat sektörünün yeni proje lansmanları ile projeden konut kredisi satışlarının da hareketlendiğini, bunlara ek olarak, yabancıya konut satışı ve kentsel dönüşüm projelerinin de hem arz hem de talep yönlü olarak sektörün büyümesinde etkili olduğunu aktardı.

    Erdem, faizlerin düşmesi ile müşterilerin kredi kullanım maliyetlerinin azalacağını, ödenecek taksit tutarlarının düşeceğini belirterek, "Konut fiyatlarının göreceli olarak az yükseldiği bu dönemin konut talebi yaratacağını da düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde mevduat ve yatırım fonları gibi konut alımı da tüketiciler için alternatif bir yatırım aracı olacak" diye konuştu.

    "Düşük faiz ortamında talebin artmasını bekliyoruz"

    Konut kredilerine olan talebin önlem alınacak düzeyde olup olmadığına ilişkin soruya Erdem, konut kredileri pazarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranına bakıldığında talebin oldukça sınırlı olduğunu ve yüzde 4 seviyelerinden yüzde 5 seviyelerine yükseldiğini belirterek, "Düşük faiz ortamında talebin artmasını bekliyoruz" dedi.

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, son 6 yılın konut kredi pazarının GSYH oranı şöyle:

    GSYH (milyon TL) Pazar (Milyon TL) (%)
    2007 856.387 30.823 4%
    2008 950.098 37.538 4%
    2009 952.559 42.554 4%
    2010 1.105.101 57.256 5%
    2011 1.297.713 69.564 5%
    2012 1.416.817 77.716 5%
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow