hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    4 kişilik aileye asgari 3 bin 583 lira gerek

    4 kişilik aileye asgari 3 bin 583 lira gerek
    expand

    Tek kişinin yoksulluk sınırı bin 787 lira, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 3 bin 583 lira olarak belirlendi.

    Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme (AR-GE) Merkezi'nin yapmış olduğu 2013 Mayıs ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.

    Türkiye İstatistik Kurumu'ndan alınan Mayıs 2013 fiyatlarına göre yapılan araştırmada, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı bin 787 lira 37 kuruş olarak hesaplandı.

    Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 3 bin 583 lira 59 kuruş olarak belirlenmiştir.

    Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre yüzde 0,36 oranında arttığını gösterdi.

    Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre yüzde 0,32 oranında arttı ve bin 377 lira 24 kuruş olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2013 yılı Mayıs ayında bin 377 lira 24 kuruş olarak tahmin edildi.

    Yapılan araştırmada, dört kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Mayıs 2013 verilerine göre günlük 27 lira 21 kuruş olduğu belirlendi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 816 lira 3 kuruş oldu.

    Mayıs 2013 itibarı ile ortalama bin 924 lira 51 kuruş ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 42,4'ünü oluşturdu.

    Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise Mayıs 2013 ortalama maaşının yüzde 28,99'una denk geldi. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 71,39'unu yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı.

    Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 28,61'i kaldı. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Mayıs 2013 maaşından geriye yalnızca 550 lira 54 kuruş arttı.

    Araştırma sonuçlarına ilişkin bir değerlendirmede bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 2013 yılı baz alındığında yılın ilk ayından itibaren açlık ve yoksulluk sınırının her ay bir öncekine göre daha da artış gösterdiğini belirtti.

    Koncuk, "Mayıs ayı asgari geçim endeksi sonuçları ekonomide yaşanan ancak üzeri devamlı suretle örtülen gerçekleri bir kez daha gün yüzüne çıkarmıştır. Bu istatistiki veriler vatandaşın her geçen gün biraz daha kayba uğradığını ortaya koymaktadır. Kamu çalışanlarına reva görülen yüzde 3'lük zamdan artık eser kalmamıştır. Tabiri caizse masada memurlara kaşıkla zam verenler şimdi bir değil onlarca kepçe ile verdiklerini alma peşindedirler. Bu rakamlara bakıldığında Türk halkının her geçen gün yoksulluğa bir adım daha attığı aşikardır" değerlendirmesinde bulundu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow