hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mimarlara "Türk aile yapısına göre konut" çağrısı

    Mimarlara Türk aile yapısına göre konut çağrısı
    expand

    TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, mimarlara "Türk aile yapısına göre konut" yapma çağrısında bulundu.

    Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı Ahmet Haluk Karabel, yazılı açıklamasında, Türk aile yapısına göre konut tasarımı konusunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile görüştüklerini belirtti.

    Karabel, "Türk ailesinin sosyal yaşam biçimi, kültürü, değerleri, örf ve adetleri, tarihsel ve yöresel mimari anlayışla uyumlu çağdaş yaşam alanlarının oluşturulması ve geliştirilmesi, konut sektörünün bu millete bir borcudur. Bu konuda hepimize ve bütün mimarlara, mühendislere, uzmanlara ve yapımcılara büyük görevler düşmektedir" ifadelerini kullandı.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özellikle vurguladığı üç çocuk politikasının gelecekteki ülke nüfusunun niteliği, etkinliği ve zenginliği açısından önemli bir uyarı olduğunu dile getiren Karabel, Türkiye'deki çekirdek aile büyüklüğünün ortalama 5 kişi kabul edildiğinde ve aile büyüklerini de içeren aile yapısı göz önüne alındığında, konut çeşitliliği ve büyüklüğünün ekonomik arz ve talebe bağlı olarak şekillendiğine işaret etti.

    TOKİ'nin uygulamalarında benzer yolu takip ettiğini anlatan Karabel; 2 1 konuttan 5 1 konuta ve müstakil köy evlerine kadar farklı bölgelerde ve ekonomik ulaşılabilirlikte çeşitli uygulamalar yapıldığını bildirdi.

    Mevcut uygulamalarda ve kentsel dönüşüm çerçevesinde yapılacak konutlarda dış cephe, iç plan ile kalite açısından daha uygun konutlar ve yaşam çevreleri oluşturmaya azami gayret gösterileceğini vurgulayan Karabel, TOKİ'nin, gerek yöresel mimarileri, gerekse tarih içinde kazanılmış ve kabul görmüş mimari birikimlerden ve örneklerden yararlanarak, konutların dış cephelerinde yeni tarzlar oluşturmaya başladığının altını çizdi.

    Karabel, idarenin tarihi kültür eserlerin restorasyonları için de krediler açtığını, 2013 yılı itibarı ile bina başına 115 lira restorasyon kredisi verildiğini ifade etti.

    Karabel, açıklamasında şunları kaydetti:

    "TOKİ'nin görevi, ülkenin bütün konut ihtiyacını karşılamak değildir; konut açığının kamu eliyle düzenli ve planlı bir biçimde karşılanması için destek olmak, konut sahibi olamayacak durumdaki vatandaşlarımızın daha ucuz konut sahibi olmalarını sağlamak için alternatif modeller üreterek çözüm bulmak ve konut piyasasını gerekli noktalarda regüle etmektir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow