hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İhracatta otomotiv başarısı

    İhracatta otomotiv başarısı
    expand

    Otomotiv sektörünün, Temmuz ayında 1 milyar 964 milyon 670 bin dolar ihracat gerçekleştirerek, yüzde 35'lik artışla son 24 ayın en iyi performansını gösterdiği açıklandı.

    Otomobil Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şükrü Ilısal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35'lik ihracat artışı sağlayan otomotiv endüstrisi sektörünün önemli bir başarı elde ettiğini söyledi.

    Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre otomotiv endüstrisi sektörünün temmuz ayında ülke içindeki sektörler bazında en fazla ihracatı gerçekleştirdiğini hatırlatan Ilısal, şöyle konuştu:

    "Göz bebeğimiz olan otomotiv endüstrisi ihracatın lideri olduğunu bir kez daha gösterdi. Otomotiv endüstrisi sektörü, temmuz ayında 1 milyar 964 milyon 670 bin dolar ihracat gerçekleştirerek elde ettiği yüzde 35'lik artışla son 24 ayın en iyi performansını gösterdi. Bu gerçekten sektörün perakende ayağını temsil eden bizler için çok sevindirici bir olay. Sanayimizin güçlü olması sektörümüzü güçlendirmekte ve rekabetçi bir ortam yaratmaktadır. Bunun iç pazara da aynı güçle yansımasını arzu ediyoruz. Sektörün, ihracatını artırması için olağanüstü bir çaba gösteriliyor. İhracatta Uzakdoğu, Afrika ve Rusya gibi yeni ve aç pazarların kullanılmaya başlanması ve Araştırma Geliştirme faaliyetlerine yatırım yapılmasıyla başarı kendiliğinden gelmeye başladı. Otomotiv sektörü Türkiye ihracatının çekici gücü olmayı sürdürecektir."

    Ilısal, geçmişte bazı basın yayın organlarında otomotivin cari açığa sebebiyet verdiği yönünde yayınlar yapıldığını anımsatarak, "Ancak bu sektör, hem geçen yıl hem de bu yıl, ithalat-ihracat dengesinde artı pozisyon vermekte. Bırakın cari açığa sebebiyet vermeyi tam tersine ülkemize döviz kazandırmaktadır. Yılın 7 aylık döneminde ihracat tutarı 12 milyar 510 milyon dolara ulaştı" ifadesini kullandı.

    - "Otomotiv üzerindeki vergi yükü indirilmeli"

    Milli sanayinin teminatının iç pazarın güçlü olmasından geçtiğini belirten Ilısal, şunları kaydetti: "İç pazarın güçlü olmasının en önemli unsuru, otomotiv üzerindeki vergi yükünün makul seviyelere indirilmesinden geçmektedir. Bu bir vergi kaybı olarak değil yeni satışlar ile telafi edilebilecek bir kazanç olarak görülmelidir. Bu konunun detaylı bilgileri akademik bir çalışmayla sektör tarafından devlet yetkililerine duyuruldu. Maliye Bakanlığının vergiyi tabana yaymasıyla asıl kayıpların önüne geçilebilecektir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow