hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Enflasyonda aşağı yönlü hareket bekleniyor

    Enflasyonda aşağı yönlü hareket bekleniyor
    expand

    TL'deki değer kaybı enflasyonda etkili olmaya başladı, önümüzde aylarda enflasyonda aşağı yönlü hareket bekleniyor.

    Merkez Bankası, temmuz ayındaki yıllık enflasyondaki yükselişte son dönemde TL'de gözlenen değer kaybının belirleyici olduğunu belirterek, önümüzdeki aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düzeltme ve enerji fiyatlarında olumluya dönecek baz etkisiyle enflasyonun aşağı yönlü bir hareket sergilemesinin beklendiğini açıkladı.

    TCMB tarafından yayınlanan Temmuz Ayı Fiyat Gelişmeleri raporunda, "Temmuz ayı yıllık enflasyon oranındaki yükselişte Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nde de vurgulanan baz etkileriyle son dönemde Türk lirasında gözlenen değer kaybı belirleyici olmuştur. Temel enflasyon göstergelerinde ise, Türk lirasındaki değer kaybının etkileri hissedilmeye başlanmıştır. Önümüzdeki aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düzeltme ve enerji fiyatlarında olumluya dönecek baz etkisine bağlı olarak enflasyonun aşağı yönlü bir hareket sergileyeceği tahmin edilmektedir" denildi.

    Temmuz ayında tüketici fiyatları yüzde 0.31 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 8.88'e yükseldi.

    Rapora göre alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya kıyasla gıda grubunun katkısında belirgin bir değişim gözlenmezken; enerji ve temel mal gruplarının katkısı sırasıyla 0.34 ve 0.24 puanlık artış gösterdi. Hizmet grubunun katkısı ise sınırlı oranda arttı.

    Raporda, mevsimsellikten arındırılmış verilerin hizmet enflasyonunda ana eğilimin yüksek seyrini koruduğuna işaret ettiği belirtilerek; "Büyük ölçüde TL'deki değer kaybının yansımasıyla dayanıklı tüketim malları fiyatları yüzde 1.58 artmış, grup yıllık enflasyonu yüzde 3.47'ye yükselmiştir. Bu grupta otomobil ve mobilya fiyatlarındaki yükseliş ön plana çıkmıştır" denildi.

    Temmuz'da enerji fiyatlarının yüzde 1.21 arttığı belirtilen raporda, "Bu gelişmede uluslararası petrol fiyatlarındaki yükseliş ve TL'de gözlenen değer kaybı sonucunda sırasıyla yüzde 3.02 ile yüzde 2.48 artan yurt içi akaryakıt ve tüp gaz fiyatları etkili oldu. Bu doğrultuda, enerji grubu yıllık enflasyonu baz etkisinin de katkısıyla 2.47 puan artarak yüzde 11.30 oldu" denildi.

    ÜFE tarafında ise, TL'de kaydedilen değer kaybının imalat sanayi alt grupları genelinde hissedilirken; en belirgin artışın yüzde 5.76 ile petrol ürünlerinde gözlendiği belirtildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow