hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Turizm sektörü ilk sırada

    Turizm sektörü ilk sırada
    expand

    Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) verilerine göre, son 5 yılda sigortalı çalışan sayısı artışında yüzde 16,2 ile turizm sektörü ilk sırada yer aldı.

    Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Ar-Ge Biriminden yapılan açıklamaya göre, mayıs ayı verilerine göre Türkiye'de sigortalı çalışan sayısı, son 5 yılda 3,8 milyon artarak 12,3 milyona ulaştı. Bu dönemde, turizmdeki sigortalı çalışan sayısı da 277 binden 902 bine yükseldi.

    Ar-Ge Birimi uzmanlarınca yapılan hesaplamalara göre, ülke genelindeki sigortalı sayısındaki artışın yüzde 16,2'si turizmden kaynaklandı. Turizm sektörü, performansıyla ilk sırada yer alırken, yüzde 12,4 ile inşaat sektörü ikinci, yüzde 10,9 ile perakende sektörü üçüncü oldu. İstihdamdaki artışa yiyecek-içecek sektörü yüzde 9, konaklama sektörü yüzde 6 dolayında katkı yaptı.

    Öte yandan, turizmdeki sigortalı sayısı, 2009 yılında, ülke genelinin yüzde 3,3'ü iken, 2013 yılında bu oran yüzde 7,3'e ulaştı.

    Ar-Ge uzmanlarının yaptığı değerlendirmeye göre, turizmde sigortalı sayısındaki artış, yeni iş olanaklarının yaratılması, kayıtsız çalışanların kayıt altına alınması ve turizm kapsamına giren firma sayısının artırılmasından kaynaklandı. Diğer yandan son 5 yılda, sektörde kayıtlı çalışanların payı yüzde 57'den yüzde 65'e çıktı.

    Aynı dönemde sigortalı çalışan sayısı, yiyecek içecek hizmetlerinde 118 binden 469 bine, konaklama sektöründe 99 binden 304 bine yükseldi. İstihdam, seyahat acenteciliği ve tur operatörlüğü alanlarındaki sigortalı çalışanların sayısı da 41 binden 53 bine, havayolu sektöründe 9 binden 19 bine ulaştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow